Dr. Blom: ‘Dankzij nieuwe operatietechniek bij Ménière stapte ze weer op het vliegtuig’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
5 juni 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft gehad. Tijdens een verblijf in het buitenland per toeval op een nieuwe behandeling tegen de ziekte van Ménière stuiten en deze vervolgens met succes toepassen in eigen land. Het klinkt avontuurlijk, en dat wás het ook, aldus KNO-arts dr. Henk Blom uit het HagaZiekenhuis. Hij vertelt onder meer over de eerste patiënt bij wie hij zelf de operatie uitvoerde.

“De ziekte van Ménière is een invaliderende aandoening. Mensen die midden in het leven stonden, heb ik bij wijze van spreken zien veranderen in een kasplantje. Ze konden niet meer werken, durfden niet langer naar buiten, noem maar op. Bij deze ziekte is er een probleem met het evenwichtsorgaan, onderdeel van het binnenoor. Tijdens een aanval hebben mensen draaiduizelingen, alsof ze dronken zijn. Bij het merendeel ontstaat ook gehoorverlies.”

KNO-arts dr. Henk Blom

Canada

“Net als bij de meeste KNO-artsen in ons land is de ziekte van Ménière een van de ziektebeelden die ik tegenkom tijdens het spreekuur. Ik had er nooit méér aandacht aan besteed dan aan andere aandoeningen.” Dat veranderde nadat Blom in 2014 met collega dr. Kiki Kruyt een werkbezoek bracht aan Canada. “We zouden gaan bekijken hoe een arts in Montreal een nieuwe manier van trommelvliessluiting uitvoerde”, zegt hij. “Tussen de bedrijven door vertelde hij even later ook een nieuwe operatietechniek te gaan uitvoeren bij een patiënt met de ziekte van Ménière. Die was al succesvol gebleken.”

Ménière

“Dat laatste verraste collega Kruyt en mij, want een Deens onderzoek uit de jaren

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel