Dr. Boon: ‘Dankzij muziek kon deze Parkinsonpatiënt veel méér’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
30 juli 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Een observatie in de werkelijkheid kan verdieping geven aan opgedane kennis uit wetenschappelijke literatuur. Dat ervaarde Agnita Boon toen zij een paar jaar geleden was uitgenodigd voor een dansles voor Parkinsonpatiënten. De neuroloog uit het Erasmus MC: “Er is veel gepubliceerd over positieve effecten van onder meer muziek en ritmes op mensen met deze aandoening. Maar nu zag ik opeens een patiënt lopen en bewegen die kort ervoor in mijn spreekkamer niet los had kunnen staan.” 

“Mijn aandachtsgebied wordt gevormd door neurologische bewegingsstoornissen, vooral de ziekte van Parkinson en andere parkinsonismen. In het vorige decennium presenteerde zich bij mij een man die in een ander ziekenhuis de diagnose ‘Parkinson’ had gekregen. Hij kwam naar mij voor een second opinion. Helaas moest ik de diagnose bevestigen. Later zou ik hem ook in behandeling krijgen.” 

Neuroloog dr. Agnita Boon

Jonge dansliefhebber 

“Voor deze patiënt was Parkinson een extra harde klap. Hij was pas 37 jaar en zijn leven had altijd voor een belangrijk deel in het teken van beweging gestaan. Hij was een groot dansliefhebber en directeur van een professioneel danshuis. Logisch dat hij zich vragen stelde over zijn toeko

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel