Dr. Boon onderzoekt spectaculair gewichtsverlies bij obesitas: ‘Op zoek naar een betere cocktail van agonisten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
14 april 2021

Waarom leidt Tirzepatide, een combinatie van twee agonisten die de effecten van darmhormonen nabootsen, bij veel mensen met obesitas tot spectaculair gewichtsverlies? En kan aan deze combinatie wellicht een derde worden toegevoegd om het middel nóg effectiever te maken? Deze vragen wil internist in opleiding dr. Mariëtte Boon beantwoorden met de Veni-beurs die zij vorig jaar ontving.

Zó reageert een mens wanneer na een aanvraagtraject van ruim een jaar het heugelijke nieuws binnenkomt dat NWO een Veni-beurs van 250.000 euro heeft toegekend: “Er ging een stroom van blijdschap door me heen”, zegt internist i.o. dr. Mariëtte Boon. “Ik ben meteen familieleden en vrienden gaan bellen. In november 2020 ontving ik de beurs, maar ik laat deze ingaan per 1 mei dit jaar. Vanaf dat moment ga ik me drie jaar wijden aan onderzoek dat ik heel graag wil verrichten en dat hopelijk leidt tot minder hart- en vaatziekten en diabetes type 2 onder mensen met obesitas.”

Internist i.o. dr. Mariëtte Boon (Foto: LUMC)

Darmhormonen

Boons onderzoeksidee ontstond na een publicatie in de Lancet in 2018. Hieruit bleek dat mensen met obesitas in een half jaar tijd gemiddeld elf kilo gewicht verliezen na een wekelijkse injectie met Tirzepatide. Dit middel combineert twee agonisten van darmhormonen: GLP-1 en GIP.

“Lang niet iedereen met obesitas slaagt erin structureel zijn eetpatroon aan te passen, onder meer omdat de hormoonsystemen verstoord zijn”

Verzadigingsgevoel

De internist i.o. van het LUMC schetst de achtergrond: “Ons land kampt met een epidemie van overgewicht en obesita

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel