Dr. Bouma over obesitas: ‘Huisarts, leg de regie bij ouders en kind zelf’

mm
Daphne Doemges-Engelen
Redactioneel,
18 september 2020

Dr. Saskia Bouma specialiseerde zich in obesitas bij kinderen. Om ouders en kind nog beter te kunnen helpen, richtte ze afgelopen februari haar eigen praktijk op: PositiefOverGewicht. Bouma deelt haar tips met huisartsen over hoe ze deze kwetsbare doelgroep zo goed mogelijk kunnen begeleiden. “Te vaak hoor ik dat kinderen naar huis gaan met een lijstje van wat ze wel en niet mogen eten, terwijl dat juist averechts werkt.”

Dr. Bouma is gepromoveerd op familiaire hypercholesterolemie bij kinderen en zag als kinderarts veel patiëntjes met obesitas. “Maar in het ziekenhuis krijg ik niet de tijd voor een optimale begeleiding. Ik kan de bloeddruk meten, bloedwaardes checken en verwijzen naar een fysiotherapeut en diëtist. Vervolgens zie ik de kinderen een half jaar niet meer. Dat is voor mij niet afdoende. Daarnaast denk ik dat een ziekenhuisomgeving niet het meest geschikt is voor deze doelgroep. Kinderen met obesitas hebben een chronische ziekte, maar werken aan een gezonde leefstijl kan juist heel goed buiten het ziekenhuis. De drempel voor ouders om hulp te zoeken is dan ook lager.”

Kinderarts dr. Saskia Bouma
(fotografie Iris Planting, DutchAndFamous)

Schuldig

In haar eigen praktijk, PositiefOverGewicht, legt Bouma de regie bij de ouders en kinderen zelf. “Het wordt niet mijn plan, maar ik kijk naar wat zij willen en kunnen. Veel ouders denken dat ze schuldig zijn aan het overgewicht en het ook zelf moeten oplossen. Dat gevoel neem ik graag weg door rond het gezin een team te vormen dat zorgt voor begeleiding op maat.”

Als gesprekstechniek gebruikt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel