DOQ

Dr. Brouwer: ‘Vrouwen met RA en kinderwens tijdig beginnen met gezinsplanning’

Veertig procent van de vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens is verminderd vruchtbaar, zo blijkt uit onderzoek van fertiliteitsarts dr. Jenny Brouwer. Het duurt bij hen langer dan een jaar voordat zij zwanger raken. Dit lijkt samen te hangen met de ziekteactiviteit, het gebruik van anti-reumatica en een snellere hormoonafname. Goede samenwerking tussen reumatoloog en gynaecoloog is daarom zinvol. “Bij voorkeur dus al voordat de patiënt zwanger raakt.”

Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens doen er langer over om zwanger te raken dan gezonde vrouwen. Zo blijkt uit recent promotieonderzoek van dr. Jenny Brouwer, fertiliteitsarts aan het Erasmus MC.

Voor het onderzoek, dat mede mogelijk is gemaakt door het Reumafonds, bestudeerde Brouwer de gegevens van meer dan 300 jonge vrouwen met RA, die langdurig worden gevolgd in het PARA-cohort. Ze keek hierbij naar de invloed van de ziekte op de vruchtbaarheid en naar de invloed van medicatie. “Gezonde vrouwen hebben gemiddeld drie maanden nodig om zwanger te worden. Vrouwen met RA deden er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. En bij veertig procent van de vrouwen duurde het langer dan een jaar. We spreken dan van verminderde vruchtbaarheid. Dit is het geval bij tien tot vijftien procent van de Nederlandse vrouwen”, vertelt ze.

Eerder in de overgang
Het later zwanger raken lijkt samen te hangen met het hebben van actieve ziekte. Brouwer: “Ook het chronisch gebruik van NSAID’s en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag lijken een negatieve invloed te hebben op de snelheid waarmee vrouwen met RA zwanger raken.”
Brouwer vond daarnaast dat bij vrouwen met RA het anti-Müllers Hormoon (AMH) sneller afneemt dan bij gezonde vrouwen. “AMH wordt afgegeven tijdens de vroege rijping van de eicellen. Bij vrouwen met een eerdere afname van dit hormoon raken de eierstokken sneller verouderd. Hoe dit komt weten we niet precies. Uit onderzoek uit de jaren ’80 blijkt dat RA-patiënten ongeveer anderhalf jaar eerder in de overgang komen.”

Tijdige gezinsplanning
De Rotterdamse arts pleit er daarom voor om RA-patiënten jonger dan 40 jaar actief te vragen naar een eventuele kinderwens. Bij voorkeur al bij de diagnose. Brouwer: “Het is verstandig direct te vertellen over de invloed van NSAID’s en prednison, en aan te geven dat ze bij een kinderwens beter op tijd kunnen beginnen met hun gezinsplanning, als dat mogelijk is natuurlijk.”

Reumatoloog en gynaecoloog
Bij een kinderwens kan de reumatoloog een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder gebruik te maken van NSAID’s en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag. “Het doel is immers te streven naar een zo’n laag mogelijke ziekteactiviteit”, aldus Brouwer. Verder is goede communicatie en samenwerking tussen reumatoloog en gynaecoloog, zoals in het Erasmus MC al gebeurt op de gespecialiseerde Kinderwens- en Zwangerschapspoli van de afdeling Reumatologie, volgens haar van groot belang. “Bij voorkeur dus al voordat de patiënt zwanger raakt.”

Auteur: Mirjam Bedaf, medisch journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx