DOQ

Dr. Custers: ‘Steeds meer aanwijzingen dat botconditie belangrijk is voor kwaliteit kraakbeen’

Orthopedisch chirurg dr. Roel Custers uit het UMC Utrecht pleit voor meer preventie bij knieartrose. “Voldoende beweging en het tegengaan van overgewicht helpt in het voorkomen van knieartrose. En als artrose toch ontstaat, is zo vroeg mogelijk behandelen effectief om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.” Hij licht de laatste ontwikkelingen toe.

Juist omdat zoveel mensen er last van hebben, en het zo’n negatieve invloed op het dagelijks leven heeft, doet het UMC Utrecht onderzoek naar betere behandelingen van (knie)artrose. Orthopedisch chirurg dr. Roel Custers, UMC Utrecht, vertelt over de Zodiakstudie die nu loopt. “In deze studie testen we het effect Zoledronaat op knieartrose. Dit middel heeft effect op de samenstelling van bot, het wordt al gebruikt tegen botontkalking. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de conditie van het bot belangrijk is voor de kwaliteit van het kraakbeen. Met deze studie onderzoeken we of het gebruik van Zoledronaat kraakbeenafbraak tegengaat en de pijn vermindert.”

Kraakbeen

Ook de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof dat het kraakbeen omringt, heeft invloed op het kraakbeen. “Daarom onderzoeken wij hoe we die kwaliteit kunnen bevorderen en wat het resultaat daarvan is. Vergelijk het met een aquarium. Als het water niet zuiver is, gaan de vissen dood. Wij geven injecties met groeifactoren om de conditie van deze vloeistof te verbeteren en onderzoeken wat dat doet met de pijn en de afbraak. Dat zijn injecties met bloedplasma en bloedplaatjes. Het liefst zouden we dat onderzoek ook doen bij kniedistractie, want wellicht versterkt dat de groei van kraakbeen. Maar de subsidie die we daarvoor hebben aangevraagd is helaas nog niet gehonoreerd.”

Stamcel

Ten slotte is er ook nog de stamcel-kraakbeentransplantatie. “Met de IMPACT-studie hebben wij aangetoond dat het bij een gat in het kraakbeen helpt om donorstamcellen toe te voegen, die vervolgens lichaamseigen kraakbeencellen van een patiënt maken. Dit helpt vooralsnog alleen bij een gat in het kraakbeen na een ongeluk of blessure bijvoorbeeld, het helpt nog niet bij artrose. Deze behandeling deden wij in het verleden in studieverband, in de IMPACT-studie. Dit betrof een veiligheidsstudie en binnenkort gaan we starten met een nieuwe IMPACT studie, waar we de effectiviteit gaan bestuderen.”

Voorkómen

Met de nieuwe ontwikkelingen – ook die op het gebied van bioprinten van kraakbeen – verwacht Custers samen met zijn collega’s wel wat flinke stappen te kunnen zetten in het behandelen van artrose. “Maar of het nu goed te behandelen is of niet: voorkomen is altijd beter. En daar kan iedereen nu mee starten, door gezond te bewegen en overgewicht tegen te gaan.”

Lees het volledige artikel op de website van het UMC Utrecht

Bron: UMC Utrecht
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx