Dr. De Jong-Van Kempen en collega’s roepen artsen op de COVID19kindcheck te doen

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
11 november 2020

Hoe gaat het met je in deze tijd? Krijg je les op school of volg je online onderwijs? En hoe is het bij jullie thuis? Met dit soort vragen kunnen kinder- en jeugdartsen tijdens het consult achterhalen welke invloed coronamaatregelen hebben op kinderen. Dr. Brita de Jong-Van Kempen en collega’s roepen artsen op de COVID19kindcheck te doen. “We moeten samen sterk staan, dus het is belangrijk dat kinderartsen ook aan de slag gaan met vragenlijsten.” 

Kinderen ontspringen voor een deel de coronadans omdat het virus bij hen tot weinig somatische klachten leidt. Maar dat betekent niet dat in hun zorg COVID-19 onbelicht mag blijven, vindt dr. De Jong-Van Kempen, kinder- en jeugdarts in het Medisch Centrum Leeuwarden.  

Kinder- en jeugdarts dr. Brita de Jong- Van Kempen

Consequenties 

“Onderzoeken in de eerste maanden na de corona-uitbraak hebben uitgewezen dat vooral de coronamaatregelen gevolgen hebben voor kinderen”, zegt De Jong-Van Kempen. “Die kunnen bijvoorbeeld consequenties hebben voor de mentale gezondheid en de veiligheid. Sommige kinderen raakten volledig uit beeld en verkeerden thuis in een zorgelijke situatie.” 

“Er zijn ook kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. Hun ouders hebben bijvoorbeeld niet de faciliteiten om hun kinderen te ondersteunen” 

Stress 

Het valt toch wel mee? Kinderen zijn toch veerkrachtig? Dergelijke geluiden hoort De Jong-Van Kempen gelukkig ook. Zij zegt: “Dat verhaal klopt voor een gedeelte. Een grote groep kinderen is inderdaad veerkrachtig. Ze vinden het wel relaxed, hebben minder ver

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel