DOQ

Dr. De Ridder over vroeg starten infliximab bij kinderen met Crohn: ‘We zien duidelijk verschil met de conventionele therapie’

Als kinderen met ernstige ziekte van Crohn direct infliximab krijgen, raakt de ziekte sneller en beter in remissie dan wanneer ze standaardbehandeling krijgen. Zo blijkt uit een onderzoek dat MDL- en kinderarts dr. Lissy de Ridder coördineerde en waaraan 100 kinderen uit 12 ziekenhuizen uit Nederland, Kroatië en Finland meededen. “In vervolgonderzoek willen we nagaan of dit gunstige resultaat ook op de lange termijn aanhoudt.”

“Per jaar komen er in Nederland ongeveer 400 kinderen bij met een inflammatoire darmziekte. Hierbij gaat het vooral om de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa”, zegt dr. Lissy de Ridder, MDL- en kinderarts bij het Erasmus MC in Rotterdam. “Beide aandoeningen betekenen slecht nieuws voor de kinderen die het betreft: de ziekte is chronisch en duurt levenslang. De meeste kinderen zijn twaalf jaar of ouder als bij hen een inflammatoire darmziekte wordt ontdekt. Maar het komt ook bij de jonkies voor: pas had ik hier een kindje van twee jaar.”

Mdl-kinderarts dr. Lissy de Ridder (Fotograaf David Lok)

Conventionele behandeling

De Ridder doet onderzoek naar de optimale behandeling van deze kinderen. Hoe krijg je de ziekte zo snel mogelijk en liefst blijvend in remissie? “De conventionele manier van behandelen van Crohn bij kinderen is aanvalsbehandeling met specifieke enterale voeding óf prednison. Daarnaast vindt onderhoudsbehandeling plaats met het immunosuppressivum azathioprine. Blijkt de conventionele aanvalsbehandeling niet voldoende te werken, dan krijgen kinderen de TNF-α-blokker infliximab als aanvalsbehandeling. Dat is ook de indicatie waarvoor infliximab op dit moment is geregistreerd voor kinderen met de ziekte van Crohn.”

“Een nadeel van de huidige standaardbehandeling is groeiremming door het gebruik van prednison”

Onvoldoende baat

Bij deze conventionele aanpak lijken veel kinderen met de ziekte van Crohn echter onvoldoende baat te hebben. “Meestal hebben deze kinderen een ernstige vorm van de darmontsteking. Ernstiger dan bij volwassenen met de ziekte van Crohn. En uit onderzoek van over de hele wereld blijkt dat de prevalentie van deze ziekte bij heel jonge kinderen alleen maar toeneemt, waarschijnlijk door de Westerse manier van leven, het eten van veel vet en suiker en de industrialisatie. Een nadeel van de huidige standaardbehandeling is groeiremming door het gebruik van prednison. De huidige manier van behandelen zorgt wel dat deze kinderen minder klachten ervaren, maar bij endoscopie blijkt de ziekte dan toch niet in remissie te zijn.”

Gunstig

Om de ziekte bij kinderen beter en sneller in remissie te krijgen, onderzoekt De Ridder of het loont om infliximab al direct te geven, dus nog voordat eerst de conventionele therapie is geprobeerd. Volwassenen met de ziekte van Crohn blijken namelijk ook goed te reageren op vroege behandeling met infliximab. De eerste resultaten bij kinderen zijn heel gunstig. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen of dit ook voor de lange termijn geldt.

“De bijwerkingen vielen mee: er was geen significant verschil tussen het percentage bijwerkingen in de conventioneel behandelde groep en in de infliximabgroep”

Significant vaker remissie

De Ridder heeft met collega’s al een één jaar durend onderzoek – een gerandomiseerde trial – uitgevoerd bij 100 kinderen van 3 tot 17 jaar met nieuw gediagnosticeerde ziekte van Crohn die matig tot ernstig was. Zij was initiator en coördinator van dit onderzoek, dat door ZonMw werd gefinancierd. De kinderen waren afkomstig uit 12 ziekenhuizen uit drie Europese landen: Nederland, Kroatië en Finland. De resultaten zijn eind 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gut.

Uit de studie blijkt dat bij de 50 kinderen die infliximab plus azathioprine kregen de ziekte binnen 10 weken na de start van de behandeling significant vaker in klinische en endoscopische remissie was dan bij de 50 kinderen die de conventionele behandeling plus azathioprine kregen. Ook was de kans dat de ziekte na 52 weken nog steeds in remissie was groter in de groep die direct behandeling met infliximab kreeg, waarbij er geen behoefte was aan het gebruik van corticosteroïden of verdere toediening van biologicals om de ziekte in remissie te houden. Verder bleken de bijwerkingen van infliximab in deze korte studie mee te vallen: er was geen significant verschil tussen het percentage patiënten dat bijwerkingen ervaarde in de conventioneel behandelde groep en in de infliximabgroep.

“We willen deze kinderen nog vier jaar gaan volgen zodat we data kunnen verzamelen uit een follow-upperiode van in totaal vijf jaar”

Lange termijneffecten

Deze resultaten zijn moedgevend, volgens De Ridder. “We hebben een heel duidelijk verschil gezien tussen infliximab en conventionele therapie, nog duidelijker dan we verwachtten. Na de diagnose is de ziekte eerder en sneller onder controle met infliximab. Dat zijn de data na één jaar studie. Maar wat zegt dit over een leven? Het gaat immers om een levenslange, chronische ziekte. We willen daarom deze kinderen nog vier jaar gaan volgen zodat we data kunnen verzamelen uit een follow-upperiode van in totaal vijf jaar. Dan kunnen we meer zeggen over de langetermijneffecten van infliximab.”


De studie naar infliximab bij kinderen met de ziekte van Crohn die dr. Lissy de Ridder coördineerde is te lezen via deze link.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx