Dr. Heidemans-Hazelaar: ‘Narcolepsie is niet te genezen; hoogste doel is goede begeleiding van de patiënt’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
24 februari 2021

De diagnose narcolepsie wordt niet vaak gesteld; volgens de patiëntenvereniging lijden in ons land slechts 6.000 tot 8.000 mensen aan deze slaap/waakstoornis. Het maakte dan ook indruk op dr. Christel Heidemans-Hazelaar toen ze werd geconfronteerd met ‘een klassieke casus’. De neuroloog uit het Deventer Ziekenhuis kon de patiënt vervolgens dusdanig begeleiden en ondersteunen, dat deze nu een betere kwaliteit van slaap én leven heeft.

“Moeheid is een veelgehoorde klacht in de spreekkamer”, vertelt neuroloog dr. Christel Heidemans-Hazelaar. “Maar wat bedoelt de patiënt er precies mee? Gaat het om fysieke moeheid, om conditioneel tekortkomen? Of betreft het mentale moeheid, bijvoorbeeld somberheid? In de slaapgeneeskunde bedoelen we er iets anders mee; wij omschrijven moeheid als slaperigheid.”

Neuroloog dr. Christel Heidemans-Hazelaar

Opvouwen van de was

“Tijdens de anamnese van een mevrouw die vanwege jarenlange moeheid door de huisarts naar onze polikliniek was verwezen, kwam ik er twee jaar geleden achter dat er sprake was van slaperigheid. Een van de vragen die ik dan standaard stel, is: valt u ook weleens zomaar in slaap? Dat bevestigde de vrouw. Waarop ik een andere standaardvraag aan haar voorlegde: wat is de gekste plek waar u weleens in slaap bent gevallen? Dat bleek thuis tijdens het opvouwen van de was te zijn; mevrouw was ingedut op de wasmachine. Ook gedurende haar werk viel ze weleens in slaap. Mevrouw deed op deeltijdbasis inpakwerk. Soms merkte ze dan zelf dat ze was ingedommeld en soms hoorde ze van collega’s: ‘Je bent weer even weggeweest’. Verder kon ze door

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel