Dr. Hendriks: ‘Hersenmetastasen bij longkanker: bij elke patiënt weer een puzzel’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
29 mei 2019

Het willen voorkomen van hersenmetastasen bij longkanker: dat is het ultieme doel van longarts dr. Lizza Hendriks. Ze onderzoekt momenteel of en hoe deze uitzaaiingen te voorspellen zijn en hoe de kwaliteit van leven voor getroffen patiënten te verbeteren is.

In april dit jaar won dr. Lizza Hendriks de Dirkje Postma Talent Award, een stimuleringssubsidie van het Longfonds voor excellerende onderzoekers binnen de longzorg. Hendriks, werkzaam als longarts (gespecialiseerd in longkanker en hersenmetastasen) bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), gebruikte de geldprijs om een drieledig onderzoek op te zetten. “Wat mij drijft, is de impact die uitzaaiingen in de hersenen hebben op longkankerpatiënten. De diagnose longkanker komt al hard aan, vervolgens de boodschap dat er uitzaaiingen zijn en daarna de klap dat die ook in het hoofd zitten. Dat is erg beangstigend voor mensen. Ze zijn bang hun persoonlijkheid te verliezen, verward te raken, wilsonbekwaam te worden. Soms ontstaat zo’n uitzaaiing zelfs uit het niets, als de ziekte verder onder controle is. Hoe kan dat? We kennen een aantal klinische risicofactoren, maar er is echt meer kennis nodig over hoe hersenmetastasen te voorspellen en uiteindelijk te voorkomen zijn.”

Longarts dr. Lizza Hendriks

Wel of geen screening

Een deel van het lopende onderzoek van Hendriks richt zich dan ook op diepe beeldvormingstechnieken (radiomics) en RNA-analyse om te ontdekken welke correlaties er zijn bij patiënten met stadium 3-longkanker en hersenmetastasen. Hendriks: “Daarnaast onderzoeken we hoe we patiënten en naasten kunnen helpen beslissen om

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel