Dr. In ‘t Veen: ‘Corona test met e-Nose levert tijdwinst en is minder belastend voor de patiënt’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
9 november 2020

Met de elektronische neus, de e-Nose, werd al ervaring opgedaan in het vaststellen van influenza, astma, COPD en longkanker. Nu is deze techniek ook in de running om uitkomst te bieden bij COVID-19, zowel in teststraten als in ziekenhuizen. De betrouwbaarheid van de test is erg hoog. Longarts dr. Hans in ‘t Veen van het  Franciscus Gasthuis en Vlietland: We kunnen juichen, maar het is nog wel vroeg. 

De Spironose, bekend onder de naam e-Nose, is onlangs op 1800 patiënten getest in de teststraat van de GGD Amsterdam. Het apparaat meet vluchtige organische componenten in de adem van mensen, analyseert de samenstelling en stelt na correctie van de omgevingslucht vast of iemand een ziekte heeft of niet. “Van de 1800 mensen in de teststraat is bij driekwart met zekerheid vastgesteld dat zij geen corona hadden. Bij een kwart van de mensen kon uitsluiting niet worden gegeven; zij moesten een vervolgtest doen”, licht longarts In ‘t Veen toe. “De betrouwbaarheid van de test is erg hoog. We zijn nu bezig de eNose te valideren in het ziekenhuis.” 

Longarts dr. Hans in ’t Veen en medisch student E. Visser

“VWS heeft honderden apparaten besteld en het is de bedoeling dat die in november, december en januari verspreid worden over de GGD’s in het land” 

Voordelen<
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel