Dr. Jannink: ‘Ná de behandelingen zag ik een positieve vrouw die er sterker uit was gekomen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
3 februari 2021

“Ik wil alleen chemotherapie ondergaan als ik niet word geprikt en mijn haar niet verlies. En na de kuur wil ik uitsluitend worden geopereerd onder de voorwaarde dat ik geen borst kwijtraak.” Dat vertelde een patiënt gedecideerd nadat ze van oncologisch chirurg dr. Ilse Jannink had gehoord borstkanker te hebben. “Door goed te luisteren en in te spelen op de specifieke zorgen van deze vrouw, hebben wij haar uiteindelijk toch precies de behandelingen kunnen laten ondergaan die wij hadden voorgesteld.”

“Op de Mammapoli van het HagaZiekenhuis worden jaarlijks ongeveer 200 vrouwen met de diagnose borstkanker gezien”, vertelt oncologisch chirurg dr. Ilse Jannink. “Soms gaat het nog om jonge vrouwen. Zo moest ik een tijdje geleden aan een 28-jarige bezoekster vertellen dat ze de ziekte had. Máár, voegde ik eraan toe, gelukkig is de tumor in uw borst goed te behandelen en kunnen we daar snel mee beginnen: eerst een voorbehandeling in de vorm van chemotherapie en een half jaar later een chirurgische ingreep om het aangedane gebied te verwijderen.”

Oncologisch chirurg dr. Ilse Jannink

Drie weken

De meeste patiënten willen graag zo snel mogelijk aan de behandeling beginnen. “Daarom ook streven wij er in het HagaZiekenhuis naar om binnen drie weken na de diagnose te starten met de behandeling”, zegt Jannink. “Bij deze patiënt zou dat chemotherapie zijn. Maar bij haar was meteen duidelijk dat dit streven lastig zou worden. Zij legde een aantal wensen neer waardoor we meer tijd nodig hadden. Sterker, het was nog maar de vraag of ze sowieso behandeld wilde worden.”

“Ze had geen naal

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel