Neuroloog dr. Hoff over die ene patiënt: ‘Parkinson heb je nooit alléén; je naasten krijgen er ook mee te maken’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
8 mei 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één of meer van. Neuroloog dr. Jorrit Hoff probeert altijd de mens achter de ziekte van Parkinson te zien, en betrekt ook de mantelzorgende partner er zo goed mogelijk bij. “Bij een ouder stel probeerde ik de man steeds weer uit te leggen waarom zijn vrouw met Parkinson paniekaanvallen had. Het is een complexe ziekte.”

Dr. Jorrit Hoff, neuroloog uit het St. Antonius Ziekenhuis, wordt geroemd om zijn aandacht voor patiënt én familieleden. Vorig jaar ontving hij zelfs een Mantelzorg Award, een landelijk initiatief van drie mantelzorgers. Parkinson heb je nu eenmaal niet alleen, merkt hij. De ziekte is zowel slopend voor de patiënt als voor de partner.

 

Paniek

“Twee oudere mensen waren na een lang huwelijk nog altijd dol op elkaar. Ze wilden zo lang mogelijk samen blijven. Dat werd steeds moeilijker”, vertelt Hoff. “Bij mevrouw was meer dan tien jaar geleden de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd. Door de aandoening en ook door bijwerkingen van de behandeling had ze vaak huilbuien en paniekaanvallen. Haar partner vond het lastig hiermee om te gaan. Regelmatig belde hij me: ‘Dokter, ik word er soms gek van. Help me alstublieft het gedrag van mijn vrouw te begrijpen’. Mevrouw voelde zich schuldig. Ze vond het vervelend voor haar man dat zij vaak emotioneel was.”

Stotterend denken

“In een dergelijke situatie ben je als dokter vooral voorlichter”, zegt Hoff, “in dit geval in samenwerking met de huisarts en Parkinsonverpleegkundige. Ik probeerd

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel