Dr. Kooper: ‘Reuktraining na COVID-19-infectie kan herstel reuk bevorderen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
14 januari 2021

Plotseling reuk- of smaakverlies kan duiden op een COVID-19-infectie. Het is dan raadzaam dat de persoon in kwestie een coronatest doet. Maar hoe zit het met het herstel van reuk en smaak als iemand daadwerkelijk besmet is of de ziekte achter de rug heeft? Over reuk zegt KNO-arts dr. Dick Kooper uit Reinier de Graaf: “Ik raad iedereen reuktraining aan om het proces te bevorderen.” 

Vijftien jaar geleden, COVID-19 was nog een onbekend fenomeen, zette KNO-arts dr. Dick Kooper een Reukpolikliniek op in Reinier de Graaf. “Sindsdien zie ik patiënten met de meest uiteenlopende vormen van een reukstoornis”, vertelt hij. “Ik doe onderzoek naar de aard en oorzaak en ik stel een behandelplan op. Een gedeelte van de patiënten heeft ook een smaakstoornis, maar de twee gaan niet per definitie samen. Zo zijn er mensen met een smaakstoornis bij wie de reuk volkomen in orde is. Uiteindelijk zijn het twee verschillende takken van sport.” 

KNO-arts dr. Dick Kooper

Op de kaart 

Sinds corona zijn intrede heeft gedaan in ons leven, ziet Kooper veel mensen bij wie het reukvermogen is aangedaan door het COVID-19-virus. In algemene zin zegt hij: “We kunnen zeker stellen dat corona het thema reukverlies op de kaart heeft gezet. Er wordt aandacht aan besteed in wetenschappelijk literatuur en in de ‘lekenpers’. Patiëntvereniging Reuksmaakstoornis.nl heeft ook een aparte webpagina gemaakt over reuk- en smaakverlies na COVID-19.”  

“Hoe jong onze kennis nog i

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel