DOQ

Dr. Kuppens: ‘Een “door moeder begeleide” keizersnede is zowel voor ouders als artsen een positieve ervaring’

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s voerden eind vorig jaar voor het eerst in hun ziekenhuis een ‘door moeder begeleide’ keizersnede uit. Kuppens vertelt wat dit ouders en artsen oplevert, en welke voorzorgsmaatregelen ervoor nodig zijn. “Het hele team moet de steriliteit goed in het oog houden.”

Van een keizersnede een zo mooi mogelijk moment maken, dat stellen gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zichzelf al een aantal jaar tot doel. Wat begon met de ‘gentle sectio’ heeft nu een vervolg gekregen met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede, geïnspireerd door de voorloper gynaecoloog dr. Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens

Bewuster bevallen

“Wij zien al een aantal jaar dat mensen steeds meer bewust bezig zijn met hoe ze willen bevallen en wat ze belangrijk vinden,” vertelt Kuppens. “Daarom hebben wij in 2009 de ‘gentle sectio’ geïntroduceerd, ook wel de ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. Daarbij neem je de tijd en laat je de baarmoeder zelf het kind voor een deel eruit duwen. In die tijd kunnen de aanstaande ouders genieten van de geboorte zelf, want je laat ook de lakens zakken. De moeder maakt de geboorte zo veel bewuster mee. Omdat wij geen toename van wondinfecties zagen, wisten we al dat dit veilig was.”

“Je laat het hoofdje geboren worden, daarna de armpjes, en dan pak je de handen van moeder en die haak je onder de oksels van de baby”

Stap verder

Met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede gaan ze in Eindhoven nog een stap verder. “Het is nu nog directer geworden,” licht Kuppens toe. “De ouders krijgen niet alleen de geboorte te zien, maar kunnen ook nog zelf meehelpen.” Voor de gynaecoloog die de keizersnede uitvoert, is er volgens Kuppens niet veel verschil. “Je laat het hoofdje geboren worden, daarna de armpjes, en dan pak je de handen van moeder en die haak je onder de oksels van de baby. Vanaf dat moment is het voor moeder heel natuurlijk om dat kindje naar zichzelf toe te trekken. Dan zet je als gynaecoloog bewust een stapje terug. Vervolgens mag de vader de navelstreng doorknippen als hij dat wil. Nadat de navelstreng is uitgeklopt en de baby is afgenaveld, worden er opnieuw doeken geplakt. “Dan is er weer een steriel veld voor ons als operateurs,” legt Kuppens uit. “Zodat moeder het operatiejasje uit kan trekken en huid-op-huid contact met haar baby kan hebben.”

“Omdat moeder met haar handen in het operatiegebied komt, leg je het infuus zo hoog mogelijk op haar onderarm”

Steriel werken

Zo maak je van de keizersnede een klein feestje, vindt Kuppens. “Ontzettend leuk om te doen.” Ze benadrukt dat het wel om een aantal voorzorgsmaatregelen vraagt. “Het hele team moet de steriliteit goed in het oog houden. Omdat moeder met haar handen – die eerst gewassen zijn en daarna zijn gedesinfecteerd en voorzien van handschoenen – in het operatiegebied komt, leg je het infuus bijvoorbeeld zo hoog mogelijk op haar onderarm. En normaal heeft moeder een naambandje om haar pols; dat doen we nu om haar enkel. Je moet moeder ook vooraf vertellen hoe ze haar handen moet schrobben. Aan vader leg je uit dat als hij de navelstreng wil doorknippen, hij niet met zijn handen in het steriele veld mag komen.”

Niet voor iedereen

Ouders krijgen een uitgebreide uitleg vooraf, over wat ze kunnen verwachten. “Ze moeten het ook écht zelf willen,” zegt Kuppens. “Dit type keizersnede kan niet in alle situaties”, vervolgt ze. “Een vereiste is dat de baby in hoofdligging ligt en dat de placenta niet voor de uitgang ligt. Uiteraard moet je dit ook niet doen in situaties waarin medische calamiteiten kunnen optreden of als de conditie van moeder of kind niet stabiel is. De moeder moet bovendien Nederlands of Engels spreken. Want als het ineens anders moet, moet je haar kunnen instrueren.”

“Wie veel baat bij deze werkwijze kunnen hebben, zijn vrouwen die een eerdere keizersnede als traumatisch hebben ervaren, of bang zijn”

Meerwaarde aanbieden

Kuppens verwacht dat slechts een kleine groep mensen heel gemotiveerd is voor dit type keizersnede. “Maar die kunnen we hiermee echt meerwaarde aanbieden, wat toch voor extra voldoening zorgt.” Wie volgens Kuppens veel baat bij deze werkwijze kunnen hebben, zijn vrouwen die een eerdere keizersnede als traumatisch hebben ervaren, of bang zijn. “Voor hen is het extra belangrijk dat hun keizersnede een zo positief mogelijke ervaring is.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx