Dr. Kuppens: ‘Een “door moeder begeleide” keizersnede is zowel voor ouders als artsen een positieve ervaring’

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
10 februari 2021

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s voerden eind vorig jaar voor het eerst in hun ziekenhuis een ‘door moeder begeleide’ keizersnede uit. Kuppens vertelt wat dit ouders en artsen oplevert, en welke voorzorgsmaatregelen ervoor nodig zijn. “Het hele team moet de steriliteit goed in het oog houden.”

Van een keizersnede een zo mooi mogelijk moment maken, dat stellen gynaecoloog dr. Simone Kuppens en haar collega’s van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zichzelf al een aantal jaar tot doel. Wat begon met de ‘gentle sectio’ heeft nu een vervolg gekregen met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede, geïnspireerd door de voorloper gynaecoloog dr. Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Gynaecoloog dr. Simone Kuppens

Bewuster bevallen

“Wij zien al een aantal jaar dat mensen steeds meer bewust bezig zijn met hoe ze willen bevallen en wat ze belangrijk vinden,” vertelt Kuppens. “Daarom hebben wij in 2009 de ‘gentle sectio’ geïntroduceerd, ook wel de ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. Daarbij neem je de tijd en laat je de baarmoeder zelf het kind voor een deel eruit duwen. In die tijd kunnen de aanstaande ouders genieten van de geboorte zelf, want je laat ook de lakens zakken. De moeder maakt de geboorte zo veel bewuster mee. Omdat wij geen toename van wondinfecties zagen, wisten we al dat dit veilig was.”

“Je laat het hoofdje geboren worden, daarna de armpjes, en dan pak je de handen van moeder en die haak je onder de oksels van de baby”

Stap verder

Met de ‘door moeder begeleide’ keizersnede gaan ze i

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel