Dr. Langeveld-Wildschut: ‘Hij kwam uit schaamte voor zijn neus het huis niet meer uit’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
5 maart 2021

Iedere patiënt gaat anders om met een huidaandoening. De ene persoon is somber door een paar kleine plekjes, de andere blijft vrijwel stoïcijns onder ernstige uitgebreide huidafwijkingen. Dr. Alice Langeveld-Wildschut wordt nog dikwijls verrast door de variatie in reacties. Maar dat een man zeer ongelukkig was met zijn gezwollen en bloemkoolachtige neus, hij had rhinophyma, verbaasde de dermatoloog uit Tergooi geenszins. “Het is belangrijk dat wij als artsen goed doorvragen hoe het nu écht gaat met een patiënt.”

“Dermatologie is het enige vak dat zich richt op de buitenkant van het lichaam. Maar ons medisch specialisme is verre van oppervlakkig”, vertelt dermatoloog dr. Langeveld-Wildschut. “Je gaat wel degelijk de diepte in: psychisch. De buitenkant van mensen heeft een enorme invloed op hun welbevinden. Neem pubers met een ernstige vorm van acne die de hele dag door op sociale media plaatjes zien van perfecte mensen met perfect gefotoshopte huiden. Er zijn tieners die niet meer naar feestjes gaan en die geen selfies meer durven te maken. Het maakt mij als dokter blij als zij na een kuur van een half jaar met isotretinoïne hun zelfvertrouwen herwinnen.”

Dermatoloog dr. Alice Langeveld-Wildschut

Innerlijke kracht

“Ik ben dermatoloog sinds 1997. Toch ben ik vaak nog verrast door de manier waarop patiënten reageren op hun huidziekte. Er zijn mensen die ongelukkig worden door nauwelijks zichtbare imperfecties van de huid; dit wordt ook wel body dysmorphic disorder genoemd. Zij kijken de hele dag in de spiegel en zien dan plekjes die voor een ander nauwelijks zichtbaar zijn.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel