Dr. Lede ontving een award voor zijn publicatie over het hergebruik van mondmaskers

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
19 maart 2021

Chirurgische mondmaskers kunnen na ontsmetting met UV-C-licht veilig worden hergebruikt, zo bewezen arts-microbioloog dr. Ivar Lede en collega’s tijdens de eerste coronapiek. Hun publicatie leidde binnen de kortste keren wereldwijd tot honderden downloads en kreeg veel aandacht. Ook leverde het de arts de Black Achievement Award 2020 op.

Hij dacht even een protocol op te zoeken waarin de gewenste informatie beschreven stond. Maar tot zijn verbazing bleek zoiets helemaal niet te bestaan. Toen ging Ivar Lede zelf met collega’s aan de slag. Het heeft geleid tot een publicatie die binnen de kortste keren wereldwijd honderden keren werd gedownload en veel aandacht kreeg. Opeens zag Lede dat men in Dubai een soortgelijke opstelling had gemaakt als die van het ziekenhuis waar hij werkt. En de New York Times plaatste er een verhaal over.

Hergebruiken

Dr. Ivar Lede, arts-microbioloog in het Zaans Medisch Centrum, vertelt over de ‘avonturen’ in het voorjaar van 2020 die hebben geleid tot de publicatie die bewijst dat chirurgische mondmaskers na ontsmetting met UV-C-licht veilig herbruikbaar zijn. “Vanwege de opvlammende coronapandemie ontstond snel een tekort aan mondmaskers. Wij dachten: kunnen we de in ons ziekenhuis door zorgverleners gedragen mondmaskers niet schoonmaken en veilig hergebruiken in plaats van ze weg te gooien? Ons idee was UV-C-licht in te zetten. Daarmee kun je DNA en RNA van virussen en bacteriën kapotmaken. In het Zaans Medisch Centrum hádden we al een UV-C-robot. Die wordt onder meer gebruikt om patiëntkamers te ontsmetten, bijvoorbeeld na het vertrek van een patiënt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel