Dr. Meeder, nieuwe voorzitter NVVC: ‘Wij willen een stem behouden in inrichting van het zorglandschap’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
12 mei 2021

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft een nieuwe voorzitter: dr. Joan Meeder, cardioloog in VieCuri Medisch Centrum. Hij wil méér doen dan alleen een goede cardioloog zijn: “Ik wil ook de inhoud en het rendement van ons werk verbeteren.” Hij licht zijn agendapunten toe.

De vraag om het voorzitterschap van de NVVC op zich te nemen kwam voor cardioloog dr. Joan Meeder op het goede moment. “We hebben jarenlang heel goed kunnen werken in de Nederlandse zorg en de cardiologie staat daarbij – ook in internationaal perspectief – in hoog aanzien. Hierbij heeft de Nederlandse ziekenhuiszorg het hoogste rendement van de hele wereld. Alleen zien we nu het zorglandschap veranderen en zien we een terechte toenemende maatschappelijke druk om de zorgkosten niet verder te laten groeien. De politiek heeft zich de zorg steeds meer eigen gemaakt. Ze wil nu zelfs het basispakket en de inrichting van het zorglandschap gaan bepalen. Maar daarin willen wij als wetenschappelijke verenigingen ook een stem blijven houden. Dat lukt op basis van goede argumenten beter dan door star te zijn. Daarin wil ik als voorzitter van de NVVC een rol spelen.”

Dr. Joan Meeder, cardioloog in VieCuri Medisch Centrum

“Wij hebben als NVVC de handschoen opgenomen om – niet alleen op basis van de theorie maar ook de praktijk – te bepalen welke behandeling in welke situatie het meest optimaal is”

Keuzes op basis van medische inhoud

Meeder zegt dit te doen omdat bij de beleidsmakers bij overheid en zorgverzekeraars de kennis over de dagelijkse medische praktijk – ‘de werkvloer’ – verder op d

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel