Dr. Meesters: ‘Begin zelf het gesprek over diabetes en ramadan’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
22 april 2020

Voor mensen met diabetes en hun behandelaars kan de ramadan een lastige tijd zijn. Om hen te ondersteunen, ontwikkelde de Nederlandse Diabetes Federatie een toolkit vol informatie en handvatten. Internist dr. Eelco Meesters was betrokken bij de totstandkoming daarvan. 

Zo’n 900.000 mensen doen in Nederland mee aan het vasten tijdens de ramadan, van 23 april tot 23 mei 2020. Wie gezondheidsproblemen heeft, bijvoorbeeld diabetes, heeft definitieve dispensatie. Toch neemt een groot deel van de praktiserende moslims liefst wel deel aan de vastenmaand. “De toolkit bevat praktische handvatten voor zowel patiënt als huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige”, licht internist dr. Eelco Meesters toe. “Het is een belangrijk onderwerp om met je patiënt over in gesprek te raken. Uit onderzoek blijkt dat het aantal complicaties, zoals ziekenhuisopnames door medicatiegebruik tijdens de vastenmaand, afneemt als behandelaars en patiënt voorafgaand aan de ramadan over deelname gesproken hebben.” 

Internist dr. Eelco Meesters

“Wacht niet af of de diabetespatiënt zelf over de vastenperiode begint” 

Aankaarten 

De awareness over diabetes en de ramadan is onder zorgverleners de afgelopen vijftien jaar flink toegenomen, aldus Meesters. “Voor die tijd was het nog een ondoorzichtig gebied. Als we het als behandelaar al ter sprake brachten, gaven we hapsnap-informatie die we ergens gelezen hadden. Nu, zeker met de toolkit, kunnen we patiënten eenduidig en op beg

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel