Dr. Van Nederveen: ‘Astmapatiënte tijdens zwangerschap actief behandelen is veiligste weg’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
17 juli 2019

Astmapatiënten bij wie de medicatie tijdens de zwangerschap niet optimaal is ingesteld, lopen diverse risico’s. Uit onderzoek blijkt dat van 86% van de patiënten die door huisartsen of andere zorgverleners waren verwezen naar de astma-zwangeren polikliniek van het HagaZiekenhuis, de medicatie moest worden opgehoogd.

Vrouwelijke astmapatiënten bij wie de medicatie niet optimaal is ingesteld tijdens de zwangerschap, lopen een hoger risico op een kind dat te vroeg of met een te laag gewicht wordt geboren én op pre-eclampsie Toch zijn sommige zorgverleners nog steeds terughoudend met gebruik van inhalatiemedicatie door deze patiëntengroep. Onder andere uit angst voor teratogene effecten wordt geregeld geadviseerd medicatie te stoppen of te reduceren. Longarts Saar van Nederveen-Bendien waarschuwt tegen deze gang van zaken: “Actief behandelen, net zoals buiten de zwangerschap, is de veiligste weg.”


De longartsen dr. Saar van Nederveen-Bendien en dr. Jeroen van Exsel draaien de astma-zwangeren polikliniek in het HagaZiekenhuis.

Astma onderbehandeld

Eén op de acht tot tien zwangere vrouwen in ons land heeft astma. Deze kwetsbare patiënten worden vaak onvoldoende gemonitord en zijn dikwijls onderbehandeld, zegt Saar van Nederveen-Bendien, longarts in het HagaZiekenhuis.

“Het vermoeden van onze longartsen is bevestigd met een kleinschalig onderzoek binnen onze astma-zwangeren polikliniek” vertelt ze. “Bij maar liefst 86% van de patiënten die waren verwezen door huisartsen of andere zorgverleners, moesten we, op basis van onvoldoende astma/symptoomcontrole, de medicatie ophogen. B

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel