Dr. René Raaijmakers: ‘Verrassende patiëntvraag na zoektocht internet’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
26 september 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Nederlandse artsen zien de patiënt steeds meer als lid van het zorgteam: iemand die geldt als partner van zijn behandelaren en wiens mening gewicht in de schaal legt. Maar wat te doen wanneer de persoon voor je een medicijn heeft gevonden op internet en je vraagt of je bezwaar hebt tegen het gebruik ervan? Dr. René Raaijmakers, oncologisch uroloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis, vertelt hierover.

Uroloog dr. R. Raaijmakers

“Blaaskanker is een lastig te behandelen aandoening. De kans is groot dat tumorweefsel terugkeert na een interventie; niet één keer, maar herhaaldelijk. Bijna tien jaar geleden had ik een patiënt die ook verschillende malen te kampen kreeg met een recidief. Dit gebeurde zowel na endoscopische operaties, waarbij je via de plasbuis naar de blaas gaat om er een stukje kwaadaardig weefsel te verwijderen, als na spoelingen. Bij deze patiënten gaat het om spoelingen van de blaas met een soort chemotherapeuticum of met een verzwakte tuberculosebacterie, oftewel een BCG-spoeling.”

Verwijdering voorkomen

“Het doel van beide behandelingen is tweedelig”, vertelt Raaijmakers. “We willen voorkomen dat de kanker terugkeert én het is ons streven dat de blaaskanker niet gaat doordringen tot in de spierwand van de blaas. Als dat laatste het geval is, moet de blaas worden verwijderd. Dat gaat gepaard met een ingrijpende operatie, waarbij je voor de patiënt een nieuwe blaas maakt met een stukje van zijn darm.”

Wie ben ik als arts om een patiënt dit middel te ontzeggen als het geen schade

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel