Dr. Riezebos: ‘Door haar blog werd me ook duidelijk wat de ziekte en het overlijden privé betekenden’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
28 mei 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Een menselijke anekdote kan leerzamer zijn dan een grafiek. Een kijkje in het privéleven van een patiënt en diens naasten kan meer beklijven dan de meest doorwrochte tabel. Robert Riezebos, hoofd Hartcentrum in het OLVG, put daarom tijdens presentaties voor andere medici soms uit een blog dat een vrouw enkele jaren geleden bijhield tijdens het ziekbed en na het overlijden van haar man. Zo hoopt de cardioloog te bereiken dat minder mensen endocarditis oplopen als gevolg van een bacteriële infectie in de mond.

“Ruim tien jaar geleden zag ik in ons ziekenhuis een man van een jaar of 35, even oud als ik toen was. Zijn hartklep functioneerde niet goed meer; er was sprake van vernauwing en lekkage. We besloten de klep te laten vervangen door een mechanische hartklep. Het resultaat was goed. De patiënt kwam goed door de operatie heen, hij kon snel zijn werk hervatten en bij nacontroles zag alles er prima uit. Totdat hij zich een paar jaar later opeens met koorts meldde op de SEH. De collega’s die dienst hadden, maakten een echo en deden bloedonderzoek, maar ze konden er niet meteen de vinger op leggen. Het advies aan de man: gaat u naar huis en kom terug wanneer de klachten aanhouden.”

“Vanwege deze ontsteking was waarschijnlijk een embolie vanaf de hartklep in het brein terechtgekomen”

Beroerte

“Een paar dagen later meldde de patiënt zich weer. Zijn klachten waren verergerd en kort na aankomst op de Eerste Harthulp kreeg hij een beroerte. Hij begon ineens moeizaam te praten. Daarna konden wij de diagnose stellen: endocardi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel