Dr. Sarah Caers over Mohs’ chirurgie: ‘Huidkanker op een en dezelfde dag volledig verwijderen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
17 mei 2018

Met Mohs’ chirurgie snijdt de dermatoloog huidkanker weg, waarna de patiënt ter plekke kan afwachten of het afdoende is of dat deze onmiddellijk wéér onder het mes moet. Soms zelfs een aantal sessies achter elkaar. Het Amphia Ziekenhuis heeft inmiddels vijf jaar ervaring met Mohs’ chirurgie. “Ooit was een patiënt zó blij dat hij ‘schoon’ was, dat hij een chanson zong voor ons hele Mohs’-team.”

Met Mohs’-chirurgie weet de patiënt meestal dezelfde dag al of zijn huidkanker eruit is. Deze techniek bespaart de patiënt de spanning van een week of langer moeten afwachten voordat duidelijk is of het carcinoom volledig verwijderd is. 

Snijrondes
“Wij zijn vijf jaar geleden begonnen met Mohs’ micrografische chirurgie – kortweg Mohs’-chirurgie – voor mensen met een basaal- of plaveiselcelcarcinoom in het gezicht”, vertelt dermatoloog dr. Sarah Caers van het Amphia Ziekenhuis in Breda. “Op zichtbare plekken, zeker in het gezicht, willen we patiënten zó opereren dat het resultaat zo mooi mogelijk is. Het principe van Mohs-chirurgie: huidkanker volledig verwijderen zonder onnodig gezond weefsel te moeten opofferen. Daarbij ga je secuur en in stapjes te werk. We halen zo weinig mogelijk weefsel weg en beoordelen daarna of de snijranden schoon zijn. Zo werk je in fases toe naar het eindresultaat”, zegt ze. “Soms is na de eerste ingreep de huidkanker verdwenen, maar de gemiddelde patiënt moet twee keer een snijronde ondergaan.

Zenuwen op de proef stellen
Afdeling dermatologie ziet de patiënten eerst op de poliklinie

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel