Dr. Seeber: ‘Vroege start van palliatieve zorg is levensverlengend’

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
11 september 2019

Palliatieve zorg bij chronisch progressieve neurologische aandoeningen: daar moet je al na de diagnose mee starten. Daarvoor pleit neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber van het Sint Antoniusziekenhuis. “Je wilt altijd op de hoogte zijn van de wensen en voorkeuren van je patienten, juist voor het geval dat het plotseling veel slechter gaat of er – vaak sluipend – geheugenproblemen ontstaan die de besluitvaardigheid beinvloeden.”

“Op palliatieve zorg zit een bepaald stempel”, zegt neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber. “Men ziet het nog altijd als zorg die je opstart in de laatste levensfase. Ik zie palliatieve zorg als zorg op maat bieden om de kwaliteit van leven te vergroten, en niet pas op het laatste moment. De patiënt in zijn geheel zien, holistisch kijken, zijn naasten erbij betrekken. Op welk moment in het ziektebeloop bij progressieve neurologische aandoeningen je daar het beste mee kan starten, heb ik onderzocht tijdens mijn promotieonderzoek. Als je vroegtijdig begint met palliatieve zorg, blijkt dat de kwaliteit van leven te verhogen en zelfs levensverlengend te kunnen werken.”

Neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber
(Bron: foto van Antje Seeber)

Curatief

De visie op palliatieve zorg zoals die nu heersend is, heeft volgens Seeber onder meer te maken met de Westerse geneeskunde. “We zijn sterk gericht op het curatieve aspect van ziekte, ook bij patiënten die langdurig met ernstige beperkingen moeten leven en complexe zorgbehoeftes hebben. Aan een patiënt vragen of hij die chemotherapie of andere ingrijpende behandeling nog wel ziet zi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel