DOQ

Dr. Seeber: ‘Vroege start van palliatieve zorg kan levensverlengend werken’

Palliatieve zorg bij chronisch progressieve neurologische aandoeningen: daar moet je al na de diagnose mee starten. Daarvoor pleit neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber van het Sint Antoniusziekenhuis. “Je wilt altijd op de hoogte zijn van de wensen en voorkeuren van je patiënten, juist voor het geval dat het plotseling veel slechter gaat of er – vaak sluipend – geheugenproblemen ontstaan die de besluitvaardigheid beïnvloeden.”

“Op palliatieve zorg zit een bepaald stempel”, zegt neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber. “Men ziet het nog altijd als zorg die je opstart in de laatste levensfase. Ik zie palliatieve zorg als zorg op maat bieden om de kwaliteit van leven te vergroten, en niet pas op het laatste moment. De patiënt in zijn geheel zien, holistisch kijken, zijn naasten erbij betrekken. Op welk moment in het ziektebeloop bij progressieve neurologische aandoeningen je daar het beste mee kan starten, heb ik onderzocht tijdens mijn promotieonderzoek. Als je vroegtijdig begint met palliatieve zorg, blijkt dat de kwaliteit van leven te verhogen en zelfs levensverlengend te kunnen werken.”

Neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Antje Seeber
(Bron: foto van Antje Seeber)

Curatief

De visie op palliatieve zorg zoals die nu heersend is, heeft volgens Seeber onder meer te maken met de Westerse geneeskunde. “We zijn sterk gericht op het curatieve aspect van ziekte, ook bij patiënten die langdurig met ernstige beperkingen moeten leven en complexe zorgbehoeftes hebben. Aan een patiënt vragen of hij die chemotherapie of andere ingrijpende behandeling nog wel ziet zitten, voelt al snel alsof je hem iets wilt ontnemen of zelfs faalt als arts. Terwijl insteken op goede begeleiding óók een goede behandeling is. Daar zouden we echt in kunnen groeien, ook binnen de neurologie waarin artsen al veel ervaring hebben met ongeneeslijke, chronische en progressieve aandoeningen. Daarnaast: we zijn ook geneigd om vooral ziektespecifieke symptomen te monitoren en te behandelen, denk bijvoorbeeld aan ziektemodulerende therapie bij MS. Het grotere geheel: daar besteden we weinig aandacht aan, tenzij de patiënt zelf ergens mee komt.”

Terugkomgesprek

En dat is waar voor artsen winst valt te behalen in de communicatie, ervaart Seeber. Ze is een groot voorstander van een terugkomgesprek na het diagnosegesprek. “Na een diagnose, Parkinson bijvoorbeeld, gaan patiënten Googlen, naar de huisarts, ze horen verhalen uit hun omgeving. Zie je ze binnen enkele weken na de diagnose terug, dan kun je medische informatie herhalen, verdiepen én misverstanden oplossen. Tevens kun je dan in heldere taal een begin maken met de langetermijnbegeleiding.”

Wensen bespreken

Door duidelijk te maken wat de taken van de neuroloog en zijn team zijn in de begeleiding van de patiënt, kan volgens Seeber ook een ingang worden gevonden om direct de kwaliteit van leven met (te verwachten) beperkingen centraal te stellen. Én om regelmatig de wensen van de patiënt te bespreken. “Je wilt altijd op de hoogte zijn van de wensen en voorkeuren van je patiënten, juist voor het geval dat het plotseling veel slechter gaat of er – vaak sluipend –geheugenproblemen ontstaan die de besluitvaardigheid beïnvloeden. Je wilt juist niets ontnemen, maar patiëntgerichte zorg mogelijk maken. Hierbij hoort ook dat de naasten van de patiënt betrokken worden. Het samen stilstaan bij waar patiënten tegenaan lopen en hoe je daar oplossingen voor kan vinden, voegt waarde toe aan je zorg en daarmee aan de kwaliteit van leven van je patiënten en hun naasten.”

Slechtnieuwsgesprek buiten comfortzone

Uit het promotieonderzoek van Seeber blijkt dat die communicatieve vaardigheden bij het verlenen van palliatieve zorg meer aandacht mogen krijgen. Liefst ziet ze dat communicatietraining een vaste plaats krijgt in de opleiding van artsen, om een stapje verder te komen dan alleen slecht nieuws brengen. “In de opleiding oefen je dat een keer of twee met een acteur, maar in de praktijk ligt alleen al het slechtnieuwsgesprek voor veel artsen buiten de comfortzone. Onzekerheid en angst maken het lastig om de patiënt goed te begeleiden. Er heerst, niet alleen binnen de neurologie, bovendien onterecht het idee dat patiënten niet zitten te wachten op gesprekken over behandelwensen en -opties voor de toekomst. Dat blijkt niet zo te zijn”, aldus Seeber.

Symptomen evalueren

Uit een recente studie, een vervolgproject op Seebers promotieonderzoek, blijkt bijvoorbeeld dat Parkinsonpatiënten behoefte hebben aan regelmatige informatie over hun ziekte(stadium), wat zij in de toekomst moeten verwachten wat betreft achteruitgang van geheugen en motoriek en hoe zij daar het best op kunnen inspelen. “Dit geldt niet alleen voor patiënten in vergevorderde stadia van de ziekte, maar ook voor patiënten die pas recent de diagnose hebben gekregen”, vertelt Seeber. “In de dagelijkse praktijk is er weinig tijd voor de individuele patiënt. Maar je kan evaluatie van symptomen en zorgbehoefte uiteraard ook laten doen door andere zorgprofessionals, zoals een nurse practitioner of een verpleegkundig specialist; het gaat erom dat we de waarde van dit soort begeleiding meer gaan inzien.”

Geen paniekvoetbal

Een voorbeeld van dergelijke palliatieve begeleiding is het ALS-spreekuur. Seeber volgde in het Amsterdam UMC 28 ALS-patiënten die daar multidiscipilinair worden begeleid. “Het ALS-spreekuur biedt een state-of-the-art palliatief programma voor mensen met ALS en hun naasten. Van dit spreekuur kunnen wij veel leren voor de begeleiding van patienten met andere chronische, progressieve aandoeningen. Want ook deze patiënten hebben net als ALS-patiënten complexe zorgbehoeften, niet zelden al vroeg in het ziektebeloop. Een ander interessant aspect van tijdige palliatieve zorg: deze kan juist levensverlengend werken zonder de zorg duurder te maken. Dit heeft, naast de voordelen van zorg op maat, ook te maken met het voorkomen van paniekvoetbal aan het einde van het leven. Er zijn door goede afstemming dan bijvoorbeeld vaak minder ongewenste ziekenhuisopnames en medische ingrepen in de laatste fase; voor alle partijen prettig.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx