Dr. Silvis: ‘Kans op cerebrale veneuze trombose groter in kraamperiode’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
13 oktober 2020

Kraamvrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van cerebrale veneuze trombose (CVT) dan zwangere vrouwen. Dat is een van de conclusies van het proefschrift van Suzanne Silvis, die recent promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Neurologen zouden volgens Silvis bij zwangere vrouwen met (geïsoleerde) hoofdpijn hetzelfde beleid moeten voeren als bij niet-zwangere vrouwen met dezelfde klachten, mits er geen verdenking van CVT is.  

Cerebrale veneuze trombose (CVT) is een zeldzame vorm van trombose (het ontstaan van bloedpropjes) in de vaten van de hersenen, die voornamelijk voorkomt bij jongvolwassenen, vooral vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. De symptomen van CVT hangen samen met de beperkte afvoer van liquor en bloed uit de hersenen. Zo’n 90 procent van de patiënten meldt daardoor hoofdpijn, en bijna de helft maakt acuut symptomatische epileptische insulten door. Hoewel 80 procent herstelt zonder lichamelijke restverschijnselen, blijft CVT een ernstige aandoening: 5 tot 10 procent van de patiënten sterft door de aandoening. 

neuroloog dr. Suzanne Silvis

Vruchtbaarheid 

Wetenschappers van het Amsterdam UMC, geleid door dr. Jonathan Coutinho, deden onderzoek naar de risicofactoren voor CVT. Een van hen is neuroloog dr. Suzanne Silvis. “We weten dat CVT driemaal zo vaak voorkomt bij vrouwen dan mannen, en dat na de vruchtbare periode de ziekte

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel