DOQ

Dr. Tchetverikov: ‘Dit onderzoek geeft een beter beeld van artritis psoriatica en meer zicht op de behandelresultaten’

In acht jaar tijd hebben de reumatologen van vijftien behandelcentra in Zuidwest-Nederland gegevens verzameld van ruim achthonderd patiënten met artritis psoriatica. De database is inmiddels een van de grootste ter wereld op dit gebied. De verzamelde kennis kan nu worden ingezet voor gericht onderzoek naar de beste behandeling.

Reumatoloog dr. Ilja Tchetverikov van het Albert Schweitzer ziekenhuis voegde onlangs de achthonderdste deelnemer toe aan de DEPAR-database (Dutch South-West Early Psoriatic Arthritis Registry). Hij en zijn collega’s in Dordrecht doen al vanaf de eerste dag in 2013 mee en zijn samen goed voor maar liefst 173 van de eerste achthonderd deelnemers. Tchetverikov noemt de database uniek in aard en omvang, maar vooral van grote waarde voor de toekomstige behandeling van patiënten.

Reumatoloog dr. Ilja Tchetverikov bekijkt met reumapatiënt Klarie Stigter, de 800ste onderzoeksdeelnemer, de
gevolgen van artritis psoriatica in haar handen. (Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis)

Later profijt

Patiënten met artritis psoriatica die deelnemen aan het onderzoek vullen gedurende meerdere jaren vragenlijsten in, over onder meer welke klachten zij ervaren in welke gewrichten, hoe ze zich voelen op welke momenten en hoe goed en snel de behandeling die zij krijgen aanslaat.

“Door de schat aan gegevens kunnen we nu samen met de patiënt een beter behandelplan opstellen”

Onverwachte verschillen

Tchetverikov: “Dankzij dit onderzoek krijgen we een veel beter beeld van artritis psoriatica dan we voorheen hadden en veel meer zicht op de behandelresultaten. Door de schat aan gegevens kunnen we nu samen met de patiënt een beter behandelplan opstellen. Er zijn ook inzichten ontstaan die we totaal niet verwachtten, bijvoorbeeld dat er verschil is in effectiviteit van bepaalde medicijnen tussen verschillende leeftijden en geslachten.”

Vervolgstudies

De studie is op een punt gekomen waarop afgeleide studies gaan plaatsvinden op basis van de bevindingen. Zo is het onderzoek Behandelstrategieën gericht op minimale ziekteactivtiteit in atritis psoriatica van start gegaan, waarvoor 120 nieuwe patiënten nodig zijn die net de diagnose hebben gekregen in één van de aan DEPAR deelnemende ziekenhuizen. “We gaan de werkzaamheid van een nieuw medicijn bestuderen, door dit aan de ene groep patiënten wel te geven en aan de andere niet”, aldus Tchetverikov. “Dit middel werd al wel in een later ziektestadium voorgeschreven en nu willen we weten of direct starten een betere uitkomst geeft.”

“Nu we een stevige basiskennis hebben vergaard, kunnen we verder de diepte in”

Meerwaarde

Deze onderzoeksvraagstelling is voortgekomen uit de bevindingen van de DEPAR-studie. Het bouwen aan de oorspronkelijke database gaat intussen gewoon door. De kennis wordt internationaal gedeeld en inmiddels is er al een tweede onderzoeker op aan het promoveren. “Nu we een stevige basiskennis hebben vergaard, kunnen we verder de diepte in”, zegt Tchetverikov. “Steeds meer gefundeerde keuzes zullen uiteindelijk leiden tot zorg die echt meerwaarde biedt voor de patiënt en voor het hele zorgstelsel. De inzet van de afgelopen acht jaar gaat zich nu op allerlei manieren terugbetalen.”

Bron: Albert Schweitzer Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx