Dr. Ten Cate: ‘Vluchteling met gevolgen jeugdreuma die wij niet meer kennen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
10 april 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft gehad. Kinderreumatoloog dr. Rebecca ten Cate vertelt over een meisje dat gevlucht is uit Eritrea, die haar confronteerde met de gevolgen van kinderreuma zonder adequate behandeling.

De vluchtelingenstroom in 2015 confronteerde Nederlandse medici soms met ziektebeelden die zij alleen kenden uit handboeken. Kinderreumatoloog dr. Rebecca ten Cate uit het LUMC vertelt over een meisje uit Eritrea. “Behalve dat we haar goed hebben kunnen behandelen, vormde zij een bron van kennis voor onze kinderreumatologen in opleiding. Zo van: dit zijn de gevolgen van kinderreuma zonder adequate behandeling. Dat is iets wat we eigenlijk nooit meer zien in ons land.”

Kinderreumatoloog dr. Rebecca ten Cate

Afwijkende stand

“Op een dag kwam ze in een rolstoel mijn spreekkamer binnengereden”, herinnert Ten Cate zich. “Ze had een zeer ernstige vorm van jeugdreuma: een Kortom, alle kenmerken van hoe jeugdreuma vroeger ook was in Nederland.”

Vermagerd en depressief

“Het was een verdrietige situatie. Het meisje, nu zestien jaar oud, was met familieleden vanuit Eritrea naar Europa gevlucht. Na een lange en zware tocht waren ze via Italië en Duitsland terechtgekomen in ons land. Nu hing hen uitzetting naar Italië boven het hoofd, want dat was het eerste Europese land dat ze hadden aangedaan. Bovendien was het meisje sterk vermagerd, omdat ze geen vast voedsel kon eten. De oorzaak was een vernauwing in haar slokdarm, het gevolg van verkeerde medicatie eerder in haar leven. Al deze factoren bij elkaar leidden ertoe dat het meis

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel