Dr. Teune: ‘Dankzij een oplostablet was zijn fietstocht niet langer halverwege afgelopen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
8 juli 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Iedere patiënt met Parkinson een medisch maatpak aanmeten. Dat is het streven van neuroloog dr. Laura Teune. Confectie kan alleen worden vermeden als de arts zich verdiept in het leven van de patiënt, beseft de neuroloog uit het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. “Het is de uitdaging te ontdekken welk probleem speelt bij welke patiënt op welk moment in het leven. Dat is uitsluitend mogelijk als je goed luistert en een goed contact opbouwt.”

“Het is bekend dat Parkinson zich niet laat genezen. Wél hebben we de mogelijkheid symptomen te bestrijden. Of dit lukt, en de mate waarin dit lukt, hangt mede af van de gekozen medicatie, de dosis en het aantal keren dat het middel dagelijks wordt gebruikt. Dit is maatwerk. Als neuroloog stem je de strategie onder meer af op het levenspatroon, de bezigheden en hobby’s van de patiënt. Hiervoor is het essentieel eerst een connectie te krijgen met de patiënt; dat je de ander leert kennen en zo gaat ontdekken wat de beste benadering is voor diens specifieke situatie. Ik vind dat een van de mooie aspecten van zorg voor Parkinsonpatiënten.”

Neuroloog Laura Teune

Vastgelopen

“Een voorbeeld? Een huisarts had een man van in de zestig naar mij verwezen. Onderzoek bevestigde dat hij Parkinson had. Met de man voerde ik gesprekken over zijn leven en ook over de momenten waarop hij het meest last had van Parkinsonsymptomen. Zo kwam ik erachter dat meneer veel van wielrennen hield. Dikwijls stapte hij op de fiets. In de afgelopen periode was het hem regelmatig overkomen dat hij halver

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel