DOQ

Dr. Teune: ‘Dankzij een oplostablet was zijn fietstocht niet langer halverwege afgelopen’

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Iedere patiënt met Parkinson een medisch maatpak aanmeten. Dat is het streven van neuroloog dr. Laura Teune. Confectie kan alleen worden vermeden als de arts zich verdiept in het leven van de patiënt, beseft de neuroloog uit het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. “Het is de uitdaging te ontdekken welk probleem speelt bij welke patiënt op welk moment in het leven. Dat is uitsluitend mogelijk als je goed luistert en een goed contact opbouwt.”

“Het is bekend dat Parkinson zich niet laat genezen. Wél hebben we de mogelijkheid symptomen te bestrijden. Of dit lukt, en de mate waarin dit lukt, hangt mede af van de gekozen medicatie, de dosis en het aantal keren dat het middel dagelijks wordt gebruikt. Dit is maatwerk. Als neuroloog stem je de strategie onder meer af op het levenspatroon, de bezigheden en hobby’s van de patiënt. Hiervoor is het essentieel eerst een connectie te krijgen met de patiënt; dat je de ander leert kennen en zo gaat ontdekken wat de beste benadering is voor diens specifieke situatie. Ik vind dat een van de mooie aspecten van zorg voor Parkinsonpatiënten.”

Neuroloog Laura Teune

Vastgelopen

“Een voorbeeld? Een huisarts had een man van in de zestig naar mij verwezen. Onderzoek bevestigde dat hij Parkinson had. Met de man voerde ik gesprekken over zijn leven en ook over de momenten waarop hij het meest last had van Parkinsonsymptomen. Zo kwam ik erachter dat meneer veel van wielrennen hield. Dikwijls stapte hij op de fiets. In de afgelopen periode was het hem regelmatig

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »