Dr. Treurniet: ‘Tijdig herkennen en behandelen van een beroerte blijft het belangrijkst’
Redactioneel
28 april 2021
Succesvolle endovasculaire behandeling van herseninfarcten kan leiden tot goede uitkomsten ongeacht de leeftijd van de patiënt. En: goede samenwerking in de regio kan de zorgketen optimaliseren zodat die sneller gepaste zorg biedt. Dat zijn enkele conclusies uit het proefschrift van dr. Kilian Treurniet. “Des te sneller je een strokepatiënt behandelt, des te groter het effect.“
Een acuut herseninfarct is wereldwijd een van de grootste oorzaken van verloren gezonde levensjaren. De enige standaardbehandeling bestond jarenlang uit het toedienen van trombolytica, die het stolsel moesten oplossen. Bij grote stolsels werkt die behandeling niet altijd. Dan wordt een benadering toegevoegd waarbij het stolsel met een stent via de lies uit het verstopte bloedvat wordt verwijderd. Die endovasculaire behandeling is sinds enkele jaren voor patiënten met een groot stolsel de nieuwe standaard.
Drie pijlers voor onderzoek
Dr. Kilian Treurniet, arts en promovendus bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Amsterdam UMC (locatie AMC), deed tijdens zijn promotietraject onderzoek naar de verbetering van deze endovasculaire behandeling van bloedstolsels in de hersenvaten. Treurniet promoveerde op 24 maart. Zijn onderzoek rust op drie pijlers: optimalisatie van de logistiek, voorspellen van het nut van de behandeling met radiologische of klinische parameters, en verbetering van de behandeling zelf.
Dr. Kilian Treurniet
“Een veelgebruikte term in de strokezorg is time is brain: elke minuut sneller behandelen zorgt voor betere uitkomsten”
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: