Dr. Václavů: ‘Brein sikkelcelpatiënt leert leven met zuurstofgebrek’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
3 oktober 2019

Het brein van een patiënt met sikkelcelziekte past zich aan aan het chronisch zuurstofgebrek dat gepaard gaat met de ziekte. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van dr. Lena Václavů. Zij paste MRI-technieken toe om de vaten in de hersenen in kaart te brengen bij patiënten met sikkelcelziekte. Die ontwikkeling kan helpen om de pathofysiologie van deze ziekte verder in kaart te brengen. Václavů promoveerde onlangs aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. “Misschien kunnen we in de toekomst MRI gebruiken als screeningstechniek.”

Sikkelcelziekte is een erfelijke vorm van bloedarmoede. Een genetisch defect zorgt ervoor dat hemoglobine, de stof die zuurstof door het bloed vervoert, gaat klonteren. Dat heeft bloedarmoede tot gevolg. De rode bloedcellen kunnen bovendien kleine bloedvaten verstoppen vanwege hun afwijkende vorm. Sikkelcelziekte zorgt daardoor niet alleen voor chronische bloedarmoede, maar ook voor een verhoogd risico op orgaanschade en herseninfarcten. 

Dr. Lena Václavů heeft de pathologie van sikkelcelziekte verder in kaart gebracht met behulp van MRI (Bron foto: dr. Václavů)

Hoger risico op herseninfarcten

“We weten dat kinderen met sikkelcelziekte een hoger risico hebben op herseninfarcten”, zegt dr. Lena Václavů, intussen werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum. “Dat stellen we vast met een transcraniële echo.” Bij een bloedstroomsnelheid van meer dan 200 cm per seconde is er een significant hoger risico op een herseninfarct, dat kan worden verlaagd met een bloedtransfusie. Maar bij volwassenen is zo’n echo niet mogelijk door de sle

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel