DOQ

Dr. Van Bon: ‘Kleinschalig onderzoek naar kunstmatige alvleesklier al hoopgevende resultaten bij diabetes type 1’

Een apparaat dat voortdurend de bloedglucose monitort en dat insuline toedient wanneer de waarde te hoog is en glucagon afgeeft zodra die te laag is. Dr. Arianne van Bon is betrokken bij een kersvers onderzoek naar de effecten van een kunstmatige alvleesklier bij honderd volwassenen met diabetes type 1. “In kleinschalige studies hebben we al goede resultaten gezien”, zegt de internist-endocrinoloog uit Rijnstate. 

Het is de wens van de meeste mensen met diabetes: niet de hele dag bezig dienen te zijn met hun bloedglucosewaarde. Niet met grote regelmaat moeten meten om de zaak stabiel te houden of te krijgen. Niet bezorgd hoeven te zijn als ondanks alle aandacht de waarde te hoog of te laag is. Internist-endocrinoloog dr. Arianne van Bon: “Ik heb patiënten die met een soort schuldgevoel kampen wanneer ze bijvoorbeeld ’s morgens 8 mmol/l hebben gemeten, terwijl het lager dan 7 had moeten zijn. De hele dag zeurt er een stemmetje in hun achterhoofd: ik heb het niet goed gedaan. Of patiënten en hun familie zijn bang als steeds een te lage bloedsuiker wordt vastgesteld. Er zal toch geen hypoglykemie optreden?” 

Internist-endocrinoloog dr. Arianne van Bon

Primeur 

Van Bon werkt in een van de vijf ziekenhuizen die sinds oktober 2020 betrokken zijn bij een studie met een apparaat dat dergelijke problemen zou moeten kunnen oplossen en dat als een wereldwijde primeur geldt. Het gaat om een kunstmatige alvleesklier. Deze innovatie

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »