Dr. Van Bon: ‘Kleinschalig onderzoek naar kunstmatige alvleesklier al hoopgevende resultaten bij diabetes type 1’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
20 januari 2021

Een apparaat dat voortdurend de bloedglucose monitort en dat insuline toedient wanneer de waarde te hoog is en glucagon afgeeft zodra die te laag is. Dr. Arianne van Bon is betrokken bij een kersvers onderzoek naar de effecten van een kunstmatige alvleesklier bij honderd volwassenen met diabetes type 1. “In kleinschalige studies hebben we al goede resultaten gezien”, zegt de internist-endocrinoloog uit Rijnstate. 

Het is de wens van de meeste mensen met diabetes: niet de hele dag bezig dienen te zijn met hun bloedglucosewaarde. Niet met grote regelmaat moeten meten om de zaak stabiel te houden of te krijgen. Niet bezorgd hoeven te zijn als ondanks alle aandacht de waarde te hoog of te laag is. Internist-endocrinoloog dr. Arianne van Bon: “Ik heb patiënten die met een soort schuldgevoel kampen wanneer ze bijvoorbeeld ’s morgens 8 mmol/l hebben gemeten, terwijl het lager dan 7 had moeten zijn. De hele dag zeurt er een stemmetje in hun achterhoofd: ik heb het niet goed gedaan. Of patiënten en hun familie zijn bang als steeds een te lage bloedsuiker wordt vastgesteld. Er zal toch geen hypoglykemie optreden?” 

Internist-endocrinoloog dr. Arianne van Bon

Primeur 

Van Bon werkt in een van de vijf ziekenhuizen die sinds oktober 2020 betrokken zijn bij een studie met een apparaat dat dergelijke problemen zou moeten kunnen oplossen en dat als een wereldwijde primeur geldt. Het gaat om een kunstmatige alvleesklier. Deze innovatie, waarvoor het Nederlands

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel