Dr. van der Hoeven: ‘Wij steken juist onze nek uit voor betere prostaatkankerzorg’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
18 september 2019

Positieve snijvlakken voorkomen. Continentie herstellen. Ervoor zorgen dat de erectiefunctie terugkeert, althans bij de patiënten die vlak vóór de ingreep nog potent waren. Zie hier de belangrijkste uitdagingen voor een uroloog die een patiënt met niet-uitgezaaide prostaatkanker opereert. Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum scoort goed op deze drie onderdelen. John van der Hoeven vertelt wat hieraan zoal ten grondslag ligt.

John van der Hoeven (achtergrond) en zijn collega-uroloog Jasper Tijsterman

De operatie-uitkomsten bij mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd in ons land. Dat is in grote mate te danken aan de introductie van robotchirurgie: de ‘Da Vinci’. Toch presteert de ene kliniek beter dan de andere.

Uroloog John van der Hoeven van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum: “Het onlangs verschenen jaarverslag van de Nederlandse Vereniging voor Urologie leert dat in 2017 bij dertig procent van de mannen een positief snijvlak overbleef. Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum zat flink onder dit landelijke gemiddelde: bij ons was elf procent niet ‘schoon’. Vorig jaar was dat zelfs tien procent, wat betekent dat negen van de tien patiënten geen nabehandeling behoefden.

Tweede mening nabij

Waaraan is deze score te danken? Van der Hoeven: “Je zou kunnen denken: in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum opereren ze alleen minder gecompliceerde patiënten, vandaar die goede resultaten. Maar zo is het niet, wij steken juist onze nek uit. In ons centrum wordt de prostaat met de Da Vinci-robot verwijderd door mijn collega-uroloog Jasper

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel