Dr. Van der Veldt: ‘Geweldig dat behandelaars, zorgverzekeraars en KWF krachten bundelen voor optimalisatie immuuntherapie’

mm
Redactie
Redactioneel,
3 juli 2019

Op initiatief van het Erasmus MC is het Safe Stop onderzoek gestart naar het eerder stoppen met immuuntherapie bij uitgezaaid melanoom. Het onderzoek tracht aan te tonen dat het eerder stoppen met immuuntherapie leidt tot dezelfde uitkomsten van de behandeling, maar met een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Bovendien bespaart dit mogelijk onnodige zorguitgaven die naar schatting kunnen oplopen tot 22 miljoen euro. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 14 melanoomcentra en grotendeels gefinancierd door Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. De studie wordt mede mogelijk gemaakt door KWF.

De laatste jaren heeft immuuntherapie grote successen geboekt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, zeker bij uitgezaaid melanoom. Keerzijde van dit succes is dat behandeling belastend is omdat deze lang duurt. Patiënten krijgen deze behandeling eenmaal per 2 tot 6 weken via een infuus toegediend voor een periode van twee jaar. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat eerder stoppen met de immuuntherapie, zodra de tumor erop reageert, leidt tot dezelfde uitkomsten. Eerder stoppen van de behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven (minder bijwerkingen, minder invasieve ingrepen, minder ziekenhuisbezoeken) en heeft hiernaast een duidelijk maatschappelijk belang. Daarnaast is immuuntherapie zeer kostbaar (meer dan 70.000 euro per jaar per patiënt) en korter behandelen levert daarmee een grote kostenbesparing op.

dr. Astrid Van der Veldt

Unieke samenwerking

Het doel van de Safe Stop studie is om aan te tonen dat de behandeling met nivolumab of pembrolizumab eerder gestaakt kan worden bij patiënten die een goede tumorrespons hebben. Bijzonder is dat deze studie mogelijk gemaakt wordt door vier zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) die het grote belang van deze studie voor patiënt en maatschappij onderkennen. Met dank aan KWF kan ook de kwaliteit van leven worden onderzocht. Dr. Astrid van der Veldt, hoofdonderzoeker uit Erasmus MC, “Het is geweldig te zien dat de behandelaars van de 14 melanoomcentra, de zorgverzekeraars en KWF de handen ineenslaan om doelmatig de kwaliteit van de zorg te verbeteren in belang van patiënten en samenleving.”

Samenwerkende melanoomcentra betreft de WIN-O (Werkgroep Immunotherapie Nederland voor Oncologie). Deelnemers zijn Amphia Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Erasmus MC, NKI-AvL, Isala, LUMC, Maastricht UMC+, Maxima MC, MC Leeuwarden, Medisch Spectrum Twente, Radboud UMC, UMC Groningen, UMC Utrecht en Zuyderland MC.

Bron: Erasmus MC
, , , , ,
Deel dit artikel