DOQ

Dr. Van der Vlies: ‘Nieuwe meetmethode bij brandwonden laat real time zien of voldoende vocht is toegediend’

Ernstige brandwonden maken een patiënt zo ziek dat deze zonder adequate behandeling kan overlijden aan de zogenoemde ‘brandwondenshock’. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht is dan de oplossing. Maar het berekenen van de juiste hoeveelheid is wereldwijd een serieus probleem voor brandwondenartsen.

Onder- of overdosering van vocht leidt bij ernstige brandwonden tot immense problemen en een goede methode om dit direct te meten was er tot nu toe niet. Een veelbelovende oplossing wordt momenteel onderzocht door onderzoekers van het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. ‘’Het meten van microcirculatie helpt bij de genezing van brandwonden en leidt straks niet alleen tot een korter verblijf op de Intensive Care, maar ook tot minder littekenvorming.”, zegt dr. Kees van der Vlies – traumachirurg en medisch manager van het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.

Beter herstel van brandwonden

Brandwondenshock wordt veroorzaakt doordat vocht uit de bloedvaten loopt. Dit proces ontregelt het hele lichaam van de patiënt, waardoor deze ernstig ziek wordt. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht is zodoende cruciaal en levensreddend. Zo behoudt de patiënt de vitale functies (hartslag, ademhaling, temperatuur en bloeddruk) en minimaliseert de ophoping van vocht in het lichaam. ‘’Nu meten we de hoeveelheid vocht nog achteraf aan de hand van de bloeddruk, hartslag en hoeveelheid geproduceerde urine van een patiënt. Dit zijn (te) grove meetmethoden. We hebben op die manier onvoldoende kennis hoe toegediend vocht zich verdeelt – tot in de kleinste haarvaatjes in het lichaam – en wat de optimale hoeveelheid zou moeten zijn voor een goede doorbloeding van het aangedane (verbrande) weefsel. Terwijl juist dat de één van de bepalende factoren is bij het genezen van een brandwond op de korte, maar ook op de lange termijn’’, vertelt Van der Vlies.

Nieuwe kennis vochthuishouding

“Bij de nieuwe methode meten we met een speciale sensor de doorbloeding van de haarvaten, de vochtverdeling in het lichaam op microniveau”, zegt hij. “We weten daarmee direct of er voldoende vocht is toegediend om de doorbloeding tot in de kleinste haarvaatjes te laten plaatsvinden. Daarnaast maken we als het ware superscherpe foto’s van de wond – veel scherper dan tot nu toe mogelijk was – waarmee we de doorbloeding van de brandwond kunnen vaststellen. We kunnen zo vrijwel ‘real time’ zien hoe het toegediende vocht de brandwond bereikt, voorziet van bloed en daarmee een gunstige omgeving voor wondgenezing creëert. Hierdoor zal de brandwond tijdens de eerste cruciale fase na een ongeval niet dieper worden, wordt het herstel eerder in gang gezet én nadelige  onder- of overdosering van vocht voorkomen. Deze toepassing betekent nieuwe kennis over de vochthuishouding in het lichaam. Want als we weten hoe het toegediende vocht zich in het lichaamsweefsel – tot in de kleinste haarvaten – verdeelt, kunnen we brandwondenpatiënten beter behandelen. De resultaten van de behandeling zullen hierdoor zowel op de korte termijn (een sneller algeheel herstel) als op de lange termijn (minder littekenvorming) verbeteren. We gaan nu onderzoeken hoe we deze methode het beste en zo snel mogelijk kunnen toepassen bij brandwondenpatiënten.’’

Het microcirculatie project van dr. Kees van der Vlies is een project in een Publiek Private Samenwerking (PPS-project), met een bijdrage van Health Holland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het consortium (de samenwerking) bestaat uit: Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis, afdeling IC (Intensive Care) van het Erasmus MC en het bedrijf Perimed.

Bron: Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?