Dr. Van Dorp: ‘Blijf met je maatschap ook sociale dingen doen náást het werk’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
30 april 2021

Hoe blijft de maatschap sterk en homogeen? Dr. Wim van Dorp, dertig jaar deel uitmakend van zo’n samenwerkingsverband, geeft een aantal tips. De internist-nefroloog nam eind 2020 afscheid van het Spaarne Gasthuis. Bij zijn terugblik mag ook een anekdote uit zijn privéleven niet ontbreken: de man die vele transplantatiepatiënten begeleidde, stond zelf dertien jaar geleden een nier af aan zijn echtgenote.

Vele artsen zullen het herkennen: maatschappen hebben in de loop der jaren een steeds omvangrijker karakter gekregen, vooral als gevolg van fusies tussen ziekenhuizen. Neem dr. Wim van Dorp. “Toen ik in 1990 als internist-nefroloog begon in een voorganger van het Spaarne Gasthuis, hadden we een maatschap van vijf internisten”, vertelt hij. “We lunchten dagelijks gezamenlijk en praatten elkaar ook bij over de privésituatie. Als het bijvoorbeeld bij iemand thuis wat minder soepel draaide, wist je dat en dacht je: die maat moet even worden ontzien, ik neem zijn dienst over.”

Internist-nefroloog dr. Wim van Dorp

Wrevel voorkómen

“Toen ik op mijn 65e met pensioen ging, was onze maatschap zes keer zo groot”, vervolgt hij. “Dat had niet alleen te maken met ziekenhuisfusies in de afgelopen decennia, maar ook met onze keuze voor een brede maatschap: interne geneeskunde, MDL, chirurgie en oncologie. Die groei en veelzijdigheid heeft voordelen, je kunt bijvoorbeeld veel leren van elkaar, maar een grote maatschap behelst ook het risico dat de samenhang vermindert. Daardoor zou je bijvoorbeeld niet kunnen weten dat een collega thuis problemen heeft, waardoor wrevel ontstaat omdat hij of zij re

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel