Dr. Van Mulligen: ‘Reumatoloog, onderneem in ieder geval een poging tot RA-medicatie stapsgewijs afbouwen’

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
7 april 2021

Het loont de moeite dat reumatologen bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) die een lage ziekteactiviteit hebben, een poging wagen om de medicatie stapsgewijs af te bouwen. Dit blijkt uit recent promotieonderzoek van biomedisch onderzoeker en postdoc reumatologie dr. Elise van Mulligen. Bij combinatietherapie met een biological en een conventionele DMARD maakt het niet uit welk middel eerst wordt afgebouwd. “Patiënten met vooral bijwerkingen van de csDMARD kunnen het beste die eerst afbouwen, patiënten die vooral opzien tegen injecties met de biological kunnen eerst de biological afbouwen.”

Patiënten met RA zijn tegenwoordig beter af dan aan het begin van deze eeuw. Vroege herkenning van de ziekte, eerder starten met medicamenteuze behandeling, en betere (combinaties van) medicijnen en ophogen van de behandeling tot het doel is bereikt (treat-to-target aanpak) hebben ertoe geleid dat anno 2021 zo’n driekwart van de RA-patiënten zeer weinig of zelfs geen meetbare ziekteactiviteit meer vertonen.

Biomedisch onderzoeker en postdoc reumatologie dr. Elise van Mulligen

Aanpassing medicatie

“Dat riep de vraag op of het bij patiënten met een stabiel lage ziekteactiviteit nodig is de medicatie te continueren om de ziekteactiviteit zo laag te houden”, schetst postdoc reumatologie dr. Elise van Mulligen de aanleiding tot haar onderzoek. “Of is het bij deze patiënten misschien mogelijk de lage ziekteactiviteit te behouden met minder medicijnen? Of zelfs zonder medicijnen?”

“Minder medicijnen betekent minder bijwerkingen, waarbij met name de verhoogde kans op infecties en mal

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel