Dr. Van Ommen: ‘Hevig menstrueel bloedverlies bij jonge vrouwen is niet normaal’

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
23 juni 2021

Een paar dagen per maand niet naar school of naar je sportclub gaan omdat je zo hevig menstrueert. Het is de realiteit voor heel wat tienermeisjes. “Artsen weten niet altijd dat dit een groot probleem is en ook niet dat 20% van die meisjes een stollingsstoornis heeft”, zegt kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen.

Als kinderhematoloog van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ziet dr. Heleen van Ommen regelmatig meisjes met hevig menstrueel bloedverlies op haar stollingspoli. “De belangrijkste oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies bij tieners zijn de zogeheten anovulatoire cycli”, licht ze toe. “Dat wil zeggen dat er vaginaal bloedverlies ontstaat zonder dat er een eisprong aan vooraf gaat. In de puberteit is de hormoonhuishouding nog niet helemaal op orde, waardoor regelmatig geen eisprong plaatsvindt. Hierdoor wordt er geen progesteron aangemaakt en wordt de aanmaak van het baarmoederslijmvlies niet gestopt. Bij een kwart van de meisjes leidt dit tot hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan wel zo’n één à twee jaar duren.”

Kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen

Anticonceptiepil en tranexaminezuur

Het idee ontstond om in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis een spreekuur te starten voor jonge vrouwen tot 25 jaar met hevig menstrueel bloedverlies. Van Ommen: “Dan kan ik kijken of er een stollingsstoornis is, de verpleegkundige kan eventuele bloedarmoede diagnosticeren en behandelen. En de gynaecoloog kan piladvies geven, nadat zij heeft gekeken of er geen gynaecologische oorzaak is.” Het bloedverlies kan namelijk worden verminderd door de pil te slikken. Van Ommen ziet in de praktijk wel dat meisjes of hun ouders het vaak spannend vinden om aan de pil te beginnen. “Omdat mensen het toch meer zien als anticonceptie. Je kunt dan ook beginnen met alleen tranexaminezuur. Bij sommige meisjes helpt dat voldoende, maar niet bij allemaal. Start een meisje wel met de pil, dan is het advies om tranexaminezuur in de stopweek te gebruiken.”

“Ze hebben vaak bloedarmoede en ijzertekort en gaan soms een paar dagen per maand niet naar school of sportclub, omdat ze bang zijn om door te lekken”

Niet normaal

Van Ommen merkt dat nog lang niet alle artsen zich realiseren dat hevig menstrueel bloedverlies een groot probleem is bij veel tieners, en dat het niet normaal is. “Ze hebben niet alleen vaak bloedarmoede en ijzertekort, maar ze gaan soms een paar dagen per maand niet naar school, of naar hun sportclub, omdat ze bang zijn om door te lekken.” Van Ommen denkt dat artsen het probleem misschien niet vaak genoeg tegenkomen, omdat veel meisjes er ook niet mee komen. “De meisjes die hevig menstrueren, realiseren zich zelf ook niet altijd dat het niet normaal is, omdat hun moeders en grootmoeders het ook hebben gehad. En omdat ze er vaak niet over praten met hun leeftijdsgenoten; het is nog een taboe.”

“Neem meisjes die hiermee komen serieus en denk ook aan een mogelijke stollingsstoornis”

Symptoomchecker

Van Ommen wijst op de symptomenchecker, die is gemaakt door student medicijnen Yara Dixon voor haar masterscriptie. “Die komt ook van pas voor artsen. Symptomen zijn bijvoorbeeld: een menstruatie die langer duurt dan zeven dagen, bloedklonters die groter zijn dan een euromunt, vaak doorlekken of je duizelig en futloos voelen.” Ze drukt huis- en andere artsen op het hart om meisjes die hiermee komen serieus te nemen en ook om te denken aan een mogelijke stollingsstoornis. “Want ook dat is bij veel artsen niet bekend, waardoor dat onbehandeld blijft. Von Willebrand ziekte is dan het eerste waarop meisjes onderzocht moeten worden.”

, , , ,
Deel dit artikel