Dr. Van Ommen: ‘Hevig menstrueel bloedverlies bij jonge vrouwen is niet normaal’

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
23 juni 2021

Een paar dagen per maand niet naar school of naar je sportclub gaan omdat je zo hevig menstrueert. Het is de realiteit voor heel wat tienermeisjes. “Artsen weten niet altijd dat dit een groot probleem is en ook niet dat 20% van die meisjes een stollingsstoornis heeft”, zegt kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen.

Als kinderhematoloog van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ziet dr. Heleen van Ommen regelmatig meisjes met hevig menstrueel bloedverlies op haar stollingspoli. “De belangrijkste oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies bij tieners zijn de zogeheten anovulatoire cycli”, licht ze toe. “Dat wil zeggen dat er vaginaal bloedverlies ontstaat zonder dat er een eisprong aan vooraf gaat. In de puberteit is de hormoonhuishouding nog niet helemaal op orde, waardoor regelmatig geen eisprong plaatsvindt. Hierdoor wordt er geen progesteron aangemaakt en wordt de aanmaak van het baarmoederslijmvlies niet gestopt. Bij een kwart van de meisjes leidt dit tot hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan wel zo’n één à twee jaar duren.”

Kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen

Anticonceptiepil en tranexaminezuur

Het idee ontstond om in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis een spreekuur te starten voor jonge vrouwen tot 25 jaar met hevig menstrueel bloedverlies. Van Ommen: “Dan kan ik kijken of er een stollingsstoornis is, de verpleegkundige kan eventuele bloedarmoede diagnosticeren en behandelen. En de gynaecoloog kan piladvies geven, nadat zij heeft gekeken of er geen gynaecologische oorzaak is.” Het bloedverlies kan namelijk worden verminderd door de pil te slikken. Van Ommen ziet in de praktijk w

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel