DOQ

Dr. Van Ommen: ‘Hevig menstrueel bloedverlies bij jonge vrouwen is niet normaal’

Een paar dagen per maand niet naar school of naar je sportclub gaan omdat je zo hevig menstrueert. Het is de realiteit voor heel wat tienermeisjes. “Artsen weten niet altijd dat dit een groot probleem is en ook niet dat 20% van die meisjes een stollingsstoornis heeft”, zegt kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen.

Als kinderhematoloog van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ziet dr. Heleen van Ommen regelmatig meisjes met hevig menstrueel bloedverlies op haar stollingspoli. “De belangrijkste oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies bij tieners zijn de zogeheten anovulatoire cycli”, licht ze toe. “Dat wil zeggen dat er vaginaal bloedverlies ontstaat zonder dat er een eisprong aan vooraf gaat. In de puberteit is de hormoonhuishouding nog niet helemaal op orde, waardoor regelmatig geen eisprong plaatsvindt. Hierdoor wordt er geen progesteron aangemaakt en wordt de aanmaak van het baarmoederslijmvlies niet gestopt. Bij een kwart van de meisjes leidt dit tot hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan wel zo’n één à twee jaar duren.”

Kinderhematoloog dr. Heleen van Ommen

Anticonceptiepil en tranexaminezuur

Het idee ontstond om in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis een spreekuur te starten voor jonge vrouwen tot 25 jaar met hevig menstrueel bloedverlies. Van Ommen: “Dan kan ik kijken of er een stollingsstoornis is, de verpleegkundige kan eventuele bloedarmoede diagnosticeren en behandelen. En de gynaecoloog kan piladvies geven, nadat zij heeft gekeken of er geen gynaecologische oorzaak is.” Het bloedverlies kan namelijk worden verminderd door de pil te slikken. Van Ommen ziet in de praktijk wel dat meisjes of hun ouders het vaak spannend vinden om aan de pil te beginnen. “Omdat mensen het toch meer zien als anticonceptie. Je kunt dan ook beginnen met alleen tranexaminezuur. Bij sommige meisjes helpt dat voldoende, maar niet bij allemaal. Start een meisje wel met de pil, dan is het advies om tranexaminezuur in de stopweek te gebruiken.”

“Ze hebben vaak bloedarmoede en ijzertekort en gaan soms een paar dagen per maand niet naar school of sportclub, omdat ze bang zijn om door te lekken”

Niet normaal

Van Ommen merkt dat nog lang niet alle artsen zich realiseren dat hevig menstrueel bloedverlies een groot probleem is bij veel tieners, en dat het niet normaal is. “Ze hebben niet alleen vaak bloedarmoede en ijzertekort, maar ze gaan soms een paar dagen per maand niet naar school, of naar hun sportclub, omdat ze bang zijn om door te lekken.” Van Ommen denkt dat artsen het probleem misschien niet vaak genoeg tegenkomen, omdat veel meisjes er ook niet mee komen. “De meisjes die hevig menstrueren, realiseren zich zelf ook niet altijd dat het niet normaal is, omdat hun moeders en grootmoeders het ook hebben gehad. En omdat ze er vaak niet over praten met hun leeftijdsgenoten; het is nog een taboe.”

“Neem meisjes die hiermee komen serieus en denk ook aan een mogelijke stollingsstoornis”

Symptoomchecker

Van Ommen wijst op de symptomenchecker, die is gemaakt door student medicijnen Yara Dixon voor haar masterscriptie. “Die komt ook van pas voor artsen. Symptomen zijn bijvoorbeeld: een menstruatie die langer duurt dan zeven dagen, bloedklonters die groter zijn dan een euromunt, vaak doorlekken of je duizelig en futloos voelen.” Ze drukt huis- en andere artsen op het hart om meisjes die hiermee komen serieus te nemen en ook om te denken aan een mogelijke stollingsstoornis. “Want ook dat is bij veel artsen niet bekend, waardoor dat onbehandeld blijft. Von Willebrand ziekte is dan het eerste waarop meisjes onderzocht moeten worden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx