Dr. Van Rootselaar: ‘Voorlichtingsfilm over orthostatische tremor zodat neurologen en huisartsen het sneller herkennen’

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
28 november 2019

Neuroloog dr. Fleur van Rootselaar verdiept zich al jaren in orthostatische tremor (OT). Haar werkplek AmsterdamUMC, locatie AMC, is inmiddels OT-expertisecentrum, maar er is nog een wereld te winnen als het gaat om kennis van deze zeldzame hersenziekte. Daarom maakte ze samen met haar collega prof. dr. Rob de Bie, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen, en neurologe i.o. Hanneke de Waal een voorlichtingsfilmpje over OT om andere artsen attent te maken op de kenmerken.

Orthostatische tremor (OT) is een zeldzame hersenziekte waarbij mensen wel kunnen lopen, maar niet kunnen staan. Bij staan trillen de beenspieren heel snel (13 tot 21 trillingen per seconde) wat een wankel gevoel geeft. De aandoening kan verergeren, met bij staan trillen van het hele lichaam. De spiertrillingen zijn niet altijd zichtbaar, maar soms wel te horen als een helikoptergeluid met een stethoscoop. De trilling is sowieso zichtbaar en hoorbaar te maken door spiermeting met geluidsweergave (EMG). 

Neuroloog dr. Fleur van Rootselaar

Trillen bij staan en lopen

In de voorlichtingsvideo van 2,5 minuut is het helikoptergeluid ook duidelijk te horen. “We hebben deze beelden gemaakt op de jaarlijkse ontmoetingsdag van een patiëntengroep voor mensen met OT”, vertelt neuroloog dr. Fleur van Rootselaar. “De video begint met het meten van de trillingen met een EMG bij staan. Vervolgens zie je ook het verschil met lopen, dan hebben mensen met OT een stuk minder last van het trillen.” 

Bekijk hier de voorlichtingsfilm over kenmerken van orthostatische tremor

Kenmerken herkenne
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel