Dr. Vehmeijer over huidreconstructie in één procedure: ‘De tien patiënten vertegenwoordigden een breed spectrum’

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
30 april 2021

De reconstructie van grote, diepe wonden gebeurt door de wond te bedekken met twee lagen: een dermale matrix met daarbovenop lichaamseigen epidermis. Tot nu toe verloopt deze procedure in twee stappen. Plastisch chirurgen van het Radboudumc laten zien dat het ook in één keer kan. Dat scheelt tijd en geld. “De ingreep verliep steeds zonder complicaties en de uitkomsten waren, na een follow-up variërend van enkele maanden tot anderhalf jaar zeer goed.”

Het regeneratieve vermogen van onze huid groot is, maar er zijn grenzen. Bij zeer uitgebreide en/of diepe wonden, bijvoorbeeld brandwonden of huid die ernstig is aangetast door een infectie, lukt het de huid niet meer om de wond (helemaal) te repareren. Geen nood, want chirurgen hebben al lang geleden ontdekt hoe ze de huid in dergelijke gevallen een handje kunnen helpen. Namelijk door de wond te bedekken met stukken intacte opperhuid die elders op het lichaam zijn ‘geoogst’.

Chirurg dr. Mariëlle Vehmeijer

Te weinig intacte epidermis

“Maar ook het transplanteren van lichaamseigen opperhuid, in vaktaal split-thickness skin grafting, kent grenzen”, vertelt dr. Mariëlle Vehmeijer, chirurg bij de vakgroep plastische chirurgie van het Radboudumc. “Mensen bij wie een groot deel van de huid is beschadigd, bijvoorbeeld door brand, hebben simpelweg te weinig intacte epidermis om te transplanteren. En als de wond diep is, dat wil zeggen als ook de dermis is verdwenen, leidt transplantatie van de epidermis vaak tot de vorming van een strakke huid. Je mist immers de dermis die de huid zijn souplesse verschaft.”

“Op zo’n dermale ma

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel