DOQ

Dr. Vehmeijer over huidreconstructie in één procedure: ‘De tien patiënten vertegenwoordigden een breed spectrum’

De reconstructie van grote, diepe wonden gebeurt door de wond te bedekken met twee lagen: een dermale matrix met daarbovenop lichaamseigen epidermis. Tot nu toe verloopt deze procedure in twee stappen. Plastisch chirurgen van het Radboudumc laten zien dat het ook in één keer kan. Dat scheelt tijd en geld. “De ingreep verliep steeds zonder complicaties en de uitkomsten waren, na een follow-up variërend van enkele maanden tot anderhalf jaar zeer goed.”

Het regeneratieve vermogen van onze huid groot is, maar er zijn grenzen. Bij zeer uitgebreide en/of diepe wonden, bijvoorbeeld brandwonden of huid die ernstig is aangetast door een infectie, lukt het de huid niet meer om de wond (helemaal) te repareren. Geen nood, want chirurgen hebben al lang geleden ontdekt hoe ze de huid in dergelijke gevallen een handje kunnen helpen. Namelijk door de wond te bedekken met stukken intacte opperhuid die elders op het lichaam zijn ‘geoogst’.

Chirurg dr. Mariëlle Vehmeijer

Te weinig intacte epidermis

“Maar ook het transplanteren van lichaamseigen opperhuid, in vaktaal split-thickness skin grafting, kent grenzen”, vertelt dr. Mariëlle Vehmeijer, chirurg bij de vakgroep plastische chirurgie van het Radboudumc. “Mensen bij wie een groot deel van de huid is beschadigd, bijvoorbeeld door brand, hebben simpelweg te weinig intacte epidermis om te transplanteren. En als de wond diep is, dat wil zeggen als ook de dermis is verdwenen, leidt transplantatie van de epidermis vaak tot de vorming van een strakke huid. Je mist immers de dermis die de huid zijn souplesse verschaft.”

“Op zo’n dermale matrix breng je na enige tijd een tweede laag aan, de lichaamseigen epidermis”

Dermale matrix

Een (gedeeltelijke) oplossing voor het eerste probleem werd gevonden in het oprekken van de te transplanteren epidermis nadat er gaatjes in zijn geprikt. Vehmeijer: “Transplantatie van opgerekte epidermis veroorzaakt echter meer littekenvorming en een minder mooi eindresultaat.” Ook voor het tweede probleem is in het recente verleden een oplossing bedacht: het concept van wondbedekking met twee lagen. “Daarbij breng je op de schoongemaakte wond eerst een laag aan die de dermis vervangt. Deze laag beschermt de wond niet alleen tegen infecties en vochtverlies maar biedt ook een matrix waarin cellen kunnen infiltreren die na deling en differentiatie leiden tot de aanleg van een nieuwe dermis. Op zo’n dermale matrix breng je na enige tijd een tweede laag aan, de lichaamseigen epidermis.”

“Een groot pluspunt van Glyaderm is ook dat het veel goedkoper is dan commerciële producten aangezien ETB-BISLIFE geen winstoogmerk heeft”

Glyaderm

De afgelopen jaren zijn diverse commerciële producten ontwikkeld die kunnen dienen als dermale matrix. “Velen zijn gemaakt van runder- of varkenscollageen, sommige zijn geheel synthetisch. Een overeenkomst tussen deze producten is in ieder geval dat ze heel duur zijn”, merkt Vehmeijer op. Ruim tien jaar geleden ontwikkelde de Euro Tissue Bank, ETB-BISLIFE, in Beverwijk een dermale matrix op basis van menselijke kadaverhuid. Hieruit zijn alle cellen verwijderd waardoor het product, Glyaderm geheten, na transplantatie geen afstotingsreactie opwekt. “Een groot pluspunt van Glyaderm is ook dat het veel goedkoper is dan de commerciële producten aangezien ETB-BISLIFE geen winstoogmerk heeft.”

Tweemaal een operatie

Sinds 2017 passen de plastisch chirurgen van het Radboudumc het concept van wondbedekking met twee lagen met succes toe in de klinische praktijk. “Het enige nadeel is eigenlijk de duur van de procedure”, stelt Vehmeijer. “De patiënt moet tweemaal een operatie ondergaan met ongeveer een week tussentijd. Dat betekent een lange ziekenhuisopname en extra kosten voor de tweede operatie. Dat we de epidermis niet meteen op de dermale matrix aanbrengen heeft een historische achtergrond. We wilden aanvankelijk eerst afwachten of de dermale matrix goed hecht, alvorens de lichaamseigen epidermis aan te brengen. Want als de matrix niet goed hecht ben je ook de kostbare lichaamseigen epidermis kwijt.”

“We zijn trots op de foto’s die we in het artikel hebben kunnen opnemen. Waarbij dit bepaald uitdagende casussen waren”

Proof of prinicple

Gesterkt door de goede resultaten die zij behaalden, trokken de Nijmeegse plastisch chirurgen onlangs de stoute schoenen aan. Zij brachten – bij wijze van proof of principle – bij tien patiënten de beide lagen in één procedure aan. En met succes, meldden zij in een recente publicatie in het vakblad Cell Tissue Bank. “De ingreep verliep steeds zonder complicaties en de uitkomsten waren, na een follow-up variërend van enkele maanden tot anderhalf jaar zeer goed. We zijn trots op de foto’s die we in het artikel hebben kunnen opnemen. Waarbij dit bepaald uitdagende casussen waren.” Zoals gezegd, dit was een proof of principle-studie. Vehmeijer: “De tien geïncludeerde patiënten vertegenwoordigden een breed spectrum, zowel wat betreft type wond als leeftijd. We gaan nu in een vervolgstudie voor verschillende groepen van steeds enkele tientallen patiënten deze procedure toepassen en de uitkomsten, ook op de lange termijn, ervan evalueren.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx