Dr. Welvaart: ‘Deze operatie van het middenrif via de buik belast de patiënt aanzienlijk minder’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
3 maart 2021

“Ik moet een list verzinnen”, dacht dr. Pim Welvaart toen in 2009 een patiënt met een verlamd middenrif niet de reguliere operatie kon ondergaan. Hij bedacht een techniek die zóveel voordelen bleek te bieden, dat tegenwoordig vanuit binnen- en buitenland naar hem wordt verwezen. “Jaarlijks voeren we de ingreep 80 tot 120 keer uit in Meander Medisch Centrum”, zegt de longchirurg en chirurg-oncoloog.

“Tijdens mijn opleiding tot longchirurg werd ik gegrepen door de functie en fysiologie van het middenrif, het diafragma”, vertelt longchirurg en chirurg-oncoloog dr. Pim Welvaart. Hij ging zich verdiepen in de functionele stoornissen van het middenrif en de behandelingen. “Ik heb veel onderzoek naar vorm en functie van het middenrif verricht en ben op dit onderwerp ook gepromoveerd. Het was ook in die periode, dat ik werd geconfronteerd met een patiënt die een verlamd middenrif had en bij wie de gangbare operatie, via de borstkas, niet mogelijk was.

Longchirurg en chirurg-oncoloog dr. Pim Welvaart (Foto: E.I. Paijens)

Ernstige benauwdheid

Het middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier in het menselijk lichaam. Een gehele of gedeeltelijke verlamming veroorzaakt een zogeheten hoogstand van het middenrif. “Hierdoor kunnen één of beide longen en soms ook het hart in de knel komen”, zegt hij. “Het gevolg: ernstige benauwdheidsklachten. Bij de helft van de patiënten is de oorzaak onbekend. Bij de andere helft van de mensen met een verlamd middenrif kan een complicatie van een eerdere operatie de oorzaak zijn of ligt er een trauma of spier- of zenuwziekte aan ten grondslag, zoals neuralgisch

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel