Dr. Wittekoek over FH: ‘Hoe eerder de behandeling start hoe groter de kans op een langer leven’

mm
redactie
Redactioneel,
17 mei 2018

Cardiologen, huisartsen en internisten met patiënten die een hoog cholesterol hebben, bij wie hart- en vaatziekten op jonge leeftijd in de familie voorkomen, of die een familielid hebben met erfelijk hoog cholesterol, doen er goed aan om het bloed van deze patiënten te laten testen op de aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Dat is de boodschap van de recent gestarte campagne ‘Bescherm je erfhgoed’.

Dr. Wittekoek

Doel van de recent gestarte campagne ‘Bescherm je erfhgoed’ van Stichting LEEFH is 40 duizend extra mensen opsporen die de aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH), ofwel erfelijk hoog cholesterol, hebben. De campagne is vormgegeven met Rembrandt-achtige foto’s.

Leefstijl
Cardioloog dr. Janneke Wittekoek, tevens medisch directeur van stichting LEEFH, legt uit dat de gezondheidszorg FH-patiënten gemiddeld elf gezonde extra levensjaren kan geven met een behandeling die bestaat uit leefstijlaanpassing in combinatie met de juiste medicijnen. “Voeding kan het cholesterol met tien procent verlagen”, zegt Wittekoek. “Hoe eerder we met de behandeling starten hoe groter de gezondheidswinst en kans op langer leven. Daarnaast tonen berekeningen aan dat we 392 miljoen euro besparen met opsporing van tweeduizend FH-patiënten extra per jaar.” Hierbij gaat het om zorgkosten voor bijvoorbeeld ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte. “Van de 70 duizend mensen met FH hebben we er 30 duizend opgespoord en zoeken we er nog 40 duizend”, zegt de cardioloog.

Opsporing
Familiaire hypercholesterolemie is de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekte (ongeveer 70 duizend Nederlanders hebben het, dat is gemiddeld 1 op de 250), die het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte in het bloed sterk kan verhogen. FH-patiënten lopen extra risico op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd als gevolg van het dichtslibben van de bloedvaten. Het is goed behandelbaar, mits op tijd opgespoord.

De Stichting LEEFH is het landelijk expertisecentrum voor erfelijkheidsonderzoek naar hart- en vaatziekten, en komt samen met patiënten en regionale experts in ziekenhuizen in actie met de campagne ‘Bescherm je erfhgoed’. 

 

 

, , , ,
Deel dit artikel