DOQ

Dr. Wittekoek over FH: ‘Hoe eerder de behandeling start hoe groter de kans op een langer leven’

Cardiologen, huisartsen en internisten met patiënten die een hoog cholesterol hebben, bij wie hart- en vaatziekten op jonge leeftijd in de familie voorkomen, of die een familielid hebben met erfelijk hoog cholesterol, doen er goed aan om het bloed van deze patiënten te laten testen op de aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Dat is de boodschap van de recent gestarte campagne ‘Bescherm je erfhgoed’.

Dr. Wittekoek

Doel van de recent gestarte campagne ‘Bescherm je erfhgoed’ van Stichting LEEFH is 40 duizend extra mensen opsporen die de aandoening Familiaire Hypercholesterolemie (FH), ofwel erfelijk hoog cholesterol, hebben. De campagne is vormgegeven met Rembrandt-achtige foto’s.

Leefstijl
Cardioloog dr. Janneke Wittekoek, tevens medisch directeur van stichting LEEFH, legt uit dat de gezondheidszorg FH-patiënten gemiddeld elf gezonde extra levensjaren kan geven met een behandeling die bestaat uit leefstijlaanpassing in combinatie met de juiste medicijnen. “Voeding kan het cholesterol met tien procent verlagen”, zegt Wittekoek. “Hoe eerder we met de behandeling starten hoe groter de gezondheidswinst en kans op langer leven. Daarnaast tonen berekeningen aan dat we 392 miljoen euro besparen met opsporing van tweeduizend FH-patiënten extra per jaar.” Hierbij gaat het om zorgkosten voor bijvoorbeeld ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte. “Van de 70 duizend mensen met FH hebben we er 30 duizend opgespoord en zoeken we er nog 40 duizend”, zegt de cardioloog.

Opsporing
Familiaire hypercholesterolemie is de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekte (ongeveer 70 duizend Nederlanders hebben het, dat is gemiddeld 1 op de 250), die het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte in het bloed sterk kan verhogen. FH-patiënten lopen extra risico op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd als gevolg van het dichtslibben van de bloedvaten. Het is goed behandelbaar, mits op tijd opgespoord.

De Stichting LEEFH is het landelijk expertisecentrum voor erfelijkheidsonderzoek naar hart- en vaatziekten, en komt samen met patiënten en regionale experts in ziekenhuizen in actie met de campagne ‘Bescherm je erfhgoed’. 

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx