Dr. Zeinstra: ‘Confronterende ervaringen met patiënten hebben mij bewustgemaakt van de noodzaak van dit MS-centrum’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 maart 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Iedere patiënt een half uur consultatietijd in plaats van het standaardkwartier. Dat is een van de uitgangspunten binnen het vorig jaar geopende MS-centrum in Isala Meppel. Neuroloog dr. Esther Zeinstra: “Dankzij de langere gesprekken kun je bijvoorbeeld samen met de patiënt vérder kijken dan alleen naar medicatie. Een man besloot daardoor aan zijn leefstijl te gaan werken om de symptomen van de ziekte te verlichten. Inmiddels is hij zelfs zó fit, dat hij op de fiets de Mont Ventoux gaat beklimmen.”

Neuroloog Esther Zeinstra

“MS heeft al jaren mijn bijzondere belangstelling”, vertelt neuroloog dr. Esther Zeinstra. “Ik ben op het onderwerp gepromoveerd en was als arts vaak vraagbaak voor collega-neurologen met een MS-patiënt. Al lange tijd ambieerde ik een MS-centrum in Isala Meppel. In mei 2019 is het geopend. We hebben een multidisciplinair team: een uroloog, revalidatiearts en neuropsycholoog die zijn gespecialiseerd in MS, en verder een MS-verpleegkundige, researchverpleegkundige en ik als neuroloog. De lijnen met therapeuten in de eerste lijn zijn kort.”

“Ik zag het bij wijze van spreken voor mijn ogen gebeuren en voelde me zó onmachtig”

In de bloei van haar leven

“Confronterende ervaringen met patiënten hebben mij bewustgemaakt van de noodzaak van dit MS-centrum”, zegt Zeinstra. “Zo herinner ik me een vroege dertiger, een vrouw jonger dan ik destijds was. Ze was getalenteerd en in de bloei van haar leven toen de ziekte werd gediagnosticeerd. Binnen een paar jaar kwam ze in een rolstoel terecht, raakte ze cogniti

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel