‘Meetmethoden rookmachines moeten menselijk rookgedrag realistischer nabootsen’

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
3 november 2021

De gangbare meetmethoden met rookmachines voor het produceren van sigarettenrook onderschatten de hoeveelheid schadelijke stoffen waaraan rokers daadwerkelijk worden blootgesteld. Zo concludeert dr. Charlotte Pauwels in haar promotieonderzoek. “Als rokers bijvoorbeeld light sigaretten roken, sluiten ze de ventilatiegaatjes met de vingers of lippen af en krijgen ze méér schadelijke stoffen binnen dan uit de rookmachinemetingen blijkt.”

De tabakspandemie die al decennia woedt is een hardnekkigere pandemie dan de coronapandemie, benadrukt dr. Charlotte Pauwels, biomedisch wetenschapper en toxicoloog. Zij promoveerde recent met haar proefschrift ‘Smoking topography and the assessment of exposure to cigarette smoke compounds’ en heeft zich inmiddels al jaren verdiept in allerlei facetten van tabaksontmoediging.

dr. Charlotte Pauwels

Kaderverdrag Tabaksontmoediging

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een kaderverdrag opgesteld om tabaksontmoediging wereldwijd op de kaart te zetten, maar een van de meest onderbelichte onderdelen van dit verdrag is toch wel volgens Pauwels de richtlijn voor het testen en meten van de tabaksproducten emissies. Hieraan wijdde zij haar promotieonderzoek. “In het laboratorium gebruiken we een rookmachine om rookgedrag imiteren. We kunnen onder andere de trekduur, het trekvolume en de tijd tussen twee trekjes instellen. De sigarettenrook die de machine produceert wordt opgevangen op bijvoorbeeld een filter, en daarmee kunnen we bepalen welke en de hoeveelheid stoffen er in de sigarettenrook aanwezig zijn.”

“Bij de huidige metingen neemt de rookm

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel