Drs. Danhof: ‘Niet afwachten bij onbegrepen onvruchtbaarheid’

mm
redactie
Redactioneel,
4 maart 2020

Sommige stellen met een kinderwens hebben een onbegrepen verminderde vruchtbaarheid, waarbij onduidelijk is waarom een spontane zwangerschap niet lukt. Arts-onderzoeker drs. Danhof concludeert in haar onderzoek dat behandeling met IUI, al dan niet met een ovulatie-stimulerend middel, vaker leidt tot zwangerschappen dan een afwachtend beleid.

Arts-onderzoeker drs. Noor Danhof vergeleek behandeling met IUI (intra uteriene inseminatie, waarbij het zaad van de man hoog in de baarmoeder van de vrouw wordt ingebracht tijdens haar ovulatie) met een afwachtend beleid.

(Foto: Pixabay)

Zwangerschap

Ze concludeert dat behandeling met IUI, al dan niet met een ovulatie-stimulerend middel, vaker leidt tot zwangerschappen dan een afwachtend beleid. Wel pleit ze er voor om goed te monitoren wanneer IUI wel en wanneer niet kan worden toegepast; het leidt soms tot meerlingen. Dat risico is goed in te schatten.

Voorkeursbeleid

Danhof adviseert dan ook, om onder strikte ‘cancelcriteria’ IUI mét stimulatie van de ovulatie (door middel van medicatie) de voorkeur te geven boven een afwachtend beleid voor deze stellen.

Klik hier om het volledige proefschrift te lezen.

Bron: Amsterdam UMC
, ,
Deel dit artikel