Drs. Wilmer: ‘Vaak zit samen beslissen in subtiliteiten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
30 september 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Veel artsen denken dat ze goede een-tweetjes maken met hun patiënten, maar de waarheid is vaak anders. Zo ontdekte klinisch geriater drs. Judith Wilmer van het Catharina Ziekenhuis dat haar goedbedoelde vraag aan het eind van het consult niet altijd het gewenste effect heeft. Samen met de polikliniek Geriatrie heeft ze nu werk gemaakt van samen beslissen.

“Patiënten die gemotiveerder zijn voor hun behandeling. Betere behandelresultaten. Resultaten die aansluiten bij de precieze situatie van de patiënt. Artsen die hierdoor meer voldoening van hun werk hebben. Zie hier belangrijke voordelen die kunnen worden bereikt met samen beslissen. Het is niet verwonderlijk dat het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg streeft naar meer aandacht voor samen beslissen”, zegt klinisch geriater drs. Judith Wilmer.

Klinisch Geriater drs. Judith Wilmer

“De meeste dokters zijn zich ook bewust van de voordelen”, vervolgt ze. “Maar het opmerkelijke is: uit observatieonderzoek blijkt dat de meeste artsen dénken dat ze al veel aan samen beslissen doen, terwijl het slechts in een derde tot een kwart van de gevallen daadwerkelijk gebeurt. De arts geeft bijvoorbeeld tijdens het consult niet expliciet aan dat er een beslismoment over de behandeling nadert. Of de dokter bespreekt niet alle behandelopties met de patiënt, maar maakt een selectie zonder de patiënt inspraak te geven.”

‘Samen beslissen komt pas werkelijk goed van de grond als dokters én patiënten erin worden getraind.

Andere interpretatie 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel