Druk op apotheekhoudende huisarts zet zorgaanbod platteland op de tocht

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
6 april 2022

Koester de apotheekhoudende huisarts en laat de zorgverlening op het platteland niet in gevaar komen! Dat is de oproep van het breed gedragen manifest op initiatief van vijf apotheekhoudende huisartsen. Door onder meer het geneesmiddelenbeleid van zorgverzekeraars komt de apotheekfunctie en daarmee het voortbestaan van dorpspraktijken onder druk te staan. “Ook aanverwante zorgverleners dreigen daardoor te verdwijnen”, volgens apotheekhoudend huisarts Marjan Verhoef uit het Friese Hallum.


Verhoef is in haar nopjes met de kleinschalige huisartsenpraktijk mét apotheek die ze samen met haar man Ard Nijhuis – ook huisarts – runt in Hallum. In dit pittoreske dorpje ten noorden van Leeuwarden waan je je ver weg van het gewoel van de wereld. “Die kleinschaligheid is erg fijn, hierdoor kennen we onze patiënten goed. De mensen hier zijn gemoedelijk. En de combinatie van de apotheek en huisartsenpraktijk zorgt dat we financieel het hoofd boven water kunnen houden.”

Apotheekhoudende huisartsen Marjan Verhoef en Ard Nijhuis

Onwenselijke situatie

Maar juist deze combinatie wordt bedreigd, vooral door zorgverzekeraars. Om kosten te besparen richten zij zich op andere manieren van geneesmiddeldistributie. Bijvoorbeeld via landelijke apotheekketens en grote logistieke bedrijven. Dit zet het verdienmodel van apotheekhoudende huisartsen onder druk. Daardoor dreigen deze praktijken van het platteland te verdwijnen en de geneesmiddelvoorziening en huisartsenzorg op het platteland kan verschralen. Ook gaat dit ten koste van persoonlijke zorg dichtbij. Een onwenselijke situatie, volgens vijf huisartsen die in een

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel