Duurzaam gewichtsverlies: ‘Tem de hamster in je brein’

mm
Vanessa Cruz
Redactioneel,
7 september 2022

In zijn spreekkamer in het OLVG treft kinderarts Felix Kreier letterlijk en figuurlijk de zware ‘gevallen’. Zijn patiënten hebben niet alleen extreem overgewicht, vaak is er sprake van comorbiditeit waardoor de behandeling complex is. Kreier onderzocht waarom afvallen en op gewicht blijven zo verschrikkelijk moeilijk is. Hij ontwikkelde samen met oud-collega en intercollegiaal coach Maarten Biezeveld een methode waar jong én oud baat bij hebben.

In 2021 had de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht, 14% had obesitas. Bij kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar zijn deze percentages respectievelijk 15,5% en 3,6%. Het is dan ook niet vreemd dat in het concept Integraal Zorgakkoord duidelijke afspraken staan om met leefstijlinterventies overgewicht en obesitas aan te pakken. Koren op de molen voor Kreier en Biezeveld die met hun wetenschappelijk onderbouwde ‘Hamster-breinmethode’ mensen binnen en buiten het ziekenhuis helpen bij hun strijd tegen de kilo’s. Samen keren zij zich tegen het paradigma dat afvallen een kwestie is van discipline en doorzettingsvermogen.

Kinderartsen Felix Kreier en Maarten Biezeveld (l)

“Omdat je hamster al miljoenen jaren uitgaat van schaarste zal hij je altijd aanzetten tot eten, ook al is er tegenwoordig genoeg voedsel te vinden”

Kinderarts Felix Kreier

Langzaam

Een idee dat helaas ook onder veel artsen leeft, volgens Kreier. “Het gaat niet om een gebrek aan ruggengraat. Afvallen is gewoon heel erg moeilijk door de manier waarop je brein werkt. Als je dat begrijpt, dan snap je ook dat de oplossing zit in hele kleine stapjes

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel