DOQ

E-sigaret plus begeleiding effectief voor stoppen met roken

De combinatie van nicotine-houdende e-sigaretten en individuele begeleiding gedurende 12 weken is een effectievere strategie voor stoppen met roken dan begeleiding alleen. Het effect van nicotinevrije e-sigaretten in combinatie met individuele begeleiding zat hier tussenin. Dat is naar voren gekomen uit een recente analyse van de E3-trial. 

Meer dan de helft van de volwassenen die conventionele sigaretten roken, hebben in het voorafgaande jaar geprobeerd om hiermee te stoppen. Van degenen die proberen te stoppen met roken, begint meer dan tweederde binnen een jaar weer met roken, zelfs bij gebruik van farmacologische of gedragstherapie. Veel rokers gebruiken e-sigaretten om te proberen te stoppen, ondanks een gebrek aan gegevens over de effectiviteit en veiligheid hiervan bij het stoppen met roken. 

(Foto: Pixabay)

Methoden voor stoppen met roken 

Mensen die proberen te stoppen, maken als hulpmiddel vaker gebruik van elektronische sigaretten (e-sigaretten; 35,3%) dan van nicotinepleisters of -gom (24,5%) of van goedgekeurde medicijnen, zoals bupropion of varenicline (12,2%; cijfers uit Noord-Amerika voor de periode 2014-’16).  

Eerdere trials wijzen erop dat nicotine-houdende e-sigaretten iets effectiever zijn bij het stoppen met roken dan conventionele behandelingen. Veel van deze trial hadden echter een kleine grootte, waren uitgevoerd bij rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, of waren anderszins niet ontworpen om de effectiviteit van e-sigaretten te vergelijken met conventionele therapieën.  

“De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken waarschijnlijk geen EVALI”

Longschade door e-sigaretten 

In de Verenigde Staten was er onlangs een groot aantal gevallen van longschade die gerelateerde was aan het gebruik van e-sigaretten (EVALI). Op grond daarvan is de veiligheid van e-sigaretten in twijfel getrokken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze uitbraak waarschijnlijk te wijten is aan het gebruik van vloeistoffen voor e-sigaretten die cannabisderivaten bevatten. De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken daarom waarschijnlijk geen EVALI. Er zijn wel aanvullende gegevens over de veiligheid hiervan nodig.  

E3-trial 

De E3-trial (acroniem voor: Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation) is een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie met een behandelperiode van 12 weken en een follow-up van 52 weken. Er participeren 376 deelnemers die gemotiveerd waren om te stoppen met roken, uit 17 Canadese centra.  

De deelnemers zijn willekeurig ingedeeld in drie groepen: nicotine-houdende e-sigaretten, nicotinevrije e-sigaretten of geen e-sigaretten. Alle groepen kregen individuele begeleiding. De relatieve kans op onthouding was in vergelijking met alleen begeleiding voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding (relatief risico 2,4) groter dan voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding (RR 1,9). De afname in het aantal gerookte sigaretten per dag, wederom in vergelijking met alleen begeleiding, was 5,7 voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding en 3,6 voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding.  

Bijwerkingen en langere follow-up 

Er traden weinig ernstige bijwerkingen op. Er blijft behoefte ​​aan aanvullende veiligheidsgegevens. De gegevens na een langere follow-up van deze trial zullen bepalen of de voordelen in de loop der tijd aanhouden. 


Eisenberg MJ, Hébert-Losier A, Windle S, et al. A Randomized Controlled Trial Evaluating The Efficacy And Safety Of E-Cigarettes For Smoking Cessation. ACC 2020 meeting, abstract 411-08. 
Hébert-Losier A, Filion KB, SB Windle, Eisenberg MJ. A Randomized Controlled Trial Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation in the General Population: E3 Trial Design. CJC Open. 19 March 2020. 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589790X20300305

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx