Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
E-sigaret plus begeleiding effectief voor stoppen met roken
De combinatie van nicotine-houdende e-sigaretten en individuele begeleiding gedurende 12 weken is een effectievere strategie voor stoppen met roken dan begeleiding alleen. Het effect van nicotinevrije e-sigaretten in combinatie met individuele begeleiding zat hier tussenin. Dat is naar voren gekomen uit een recente analyse van de E3-trial.
Meer dan de helft van de volwassenen die conventionele sigaretten roken, hebben in het voorafgaande jaar geprobeerd om hiermee te stoppen. Van degenen die proberen te stoppen met roken, begint meer dan tweederde binnen een jaar weer met roken, zelfs bij gebruik van farmacologische of gedragstherapie. Veel rokers gebruiken e-sigaretten om te proberen te stoppen, ondanks een gebrek aan gegevens over de effectiviteit en veiligheid hiervan bij het stoppen met roken.
Methoden voor stoppen met roken
Mensen die proberen te stoppen, maken als hulpmiddel vaker gebruik van elektronische sigaretten (e-sigaretten; 35,3%) dan van nicotinepleisters of -gom (24,5%) of van goedgekeurde medicijnen, zoals bupropion of varenicline (12,2%; cijfers uit Noord-Amerika voor de periode 2014-’16).
Eerdere trials wijzen erop dat nicotine-houdende e-sigaretten iets effectiever zijn bij het stoppen met roken dan conventionele behandelingen. Veel van deze trial hadden echter een kleine grootte, waren uitgevoerd bij rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, of waren anderszins niet ontworpen om de effectiviteit van e-sigaretten te vergelijken met conventionele therapieën.
“De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken waarschijnlijk geen EVALI”
Longschade door e-sigaretten
In de Verenigde Staten was er onlangs een groot aantal gevallen van longschade die gerelateerde was aan het gebruik van e-sigaretten (EVALI). Op grond daarvan is de veiligheid van e-sigaretten in twijfel getrokken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze uitbraak waarschijnlijk te wijten is aan het gebruik van vloeistoffen voor e-sigaretten die cannabisderivaten bevatten. De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken daarom waarschijnlijk geen EVALI. Er zijn wel aanvullende gegevens over de veiligheid hiervan nodig.
E3-trial
De E3-trial (acroniem voor: Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation) is een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie met een behandelperiode van 12 weken en een follow-up van 52 weken. Er participeren 376 deelnemers die gemotiveerd waren om te stoppen met roken, uit 17 Canadese centra.
De deelnemers zijn willekeurig ingedeeld in drie groepen: nicotine-houdende e-sigaretten, nicotinevrije e-sigaretten of geen e-sigaretten. Alle groepen kregen individuele begeleiding. De relatieve kans op onthouding was in vergelijking met alleen begeleiding voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding (relatief risico 2,4) groter dan voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding (RR 1,9). De afname in het aantal gerookte sigaretten per dag, wederom in vergelijking met alleen begeleiding, was 5,7 voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding en 3,6 voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding.
Bijwerkingen en langere follow-up
Er traden weinig ernstige bijwerkingen op. Er blijft behoefte aan aanvullende veiligheidsgegevens. De gegevens na een langere follow-up van deze trial zullen bepalen of de voordelen in de loop der tijd aanhouden.
Eisenberg MJ, Hébert-Losier A, Windle S, et al. A Randomized Controlled Trial Evaluating The Efficacy And Safety Of E-Cigarettes For Smoking Cessation. ACC 2020 meeting, abstract 411-08.
Hébert-Losier A, Filion KB, SB Windle, Eisenberg MJ. A Randomized Controlled Trial Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation in the General Population: E3 Trial Design. CJC Open. 19 March 2020.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589790X20300305