DOQ

E-sigaret plus begeleiding effectief voor stoppen met roken

De combinatie van nicotine-houdende e-sigaretten en individuele begeleiding gedurende 12 weken is een effectievere strategie voor stoppen met roken dan begeleiding alleen. Het effect van nicotinevrije e-sigaretten in combinatie met individuele begeleiding zat hier tussenin. Dat is naar voren gekomen uit een recente analyse van de E3-trial. 

Meer dan de helft van de volwassenen die conventionele sigaretten roken, hebben in het voorafgaande jaar geprobeerd om hiermee te stoppen. Van degenen die proberen te stoppen met roken, begint meer dan tweederde binnen een jaar weer met roken, zelfs bij gebruik van farmacologische of gedragstherapie. Veel rokers gebruiken e-sigaretten om te proberen te stoppen, ondanks een gebrek aan gegevens over de effectiviteit en veiligheid hiervan bij het stoppen met roken. 

(Foto: Pixabay)

Methoden voor stoppen met roken 

Mensen die proberen te stoppen, maken als hulpmiddel vaker gebruik van elektronische sigaretten (e-sigaretten; 35,3%) dan van nicotinepleisters of -gom (24,5%) of van goedgekeurde medicijnen, zoals bupropion of varenicline (12,2%; cijfers uit Noord-Amerika voor de periode 2014-’16).  

Eerdere trials wijzen erop dat nicotine-houdende e-sigaretten iets effectiever zijn bij het stoppen met roken dan conventionele behandelingen. Veel van deze trial hadden echter een kleine grootte, waren uitgevoerd bij rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, of waren anderszins niet ontworpen om de effectiviteit van e-sigaretten te vergelijken met conventionele therapieën.  

“De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken waarschijnlijk geen EVALI”

Longschade door e-sigaretten 

In de Verenigde Staten was er onlangs een groot aantal gevallen van longschade die gerelateerde was aan het gebruik van e-sigaretten (EVALI). Op grond daarvan is de veiligheid van e-sigaretten in twijfel getrokken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze uitbraak waarschijnlijk te wijten is aan het gebruik van vloeistoffen voor e-sigaretten die cannabisderivaten bevatten. De meeste commercieel verkrijgbare e-sigaretten veroorzaken daarom waarschijnlijk geen EVALI. Er zijn wel aanvullende gegevens over de veiligheid hiervan nodig.  

E3-trial 

De E3-trial (acroniem voor: Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation) is een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie met een behandelperiode van 12 weken en een follow-up van 52 weken. Er participeren 376 deelnemers die gemotiveerd waren om te stoppen met roken, uit 17 Canadese centra.  

De deelnemers zijn willekeurig ingedeeld in drie groepen: nicotine-houdende e-sigaretten, nicotinevrije e-sigaretten of geen e-sigaretten. Alle groepen kregen individuele begeleiding. De relatieve kans op onthouding was in vergelijking met alleen begeleiding voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding (relatief risico 2,4) groter dan voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding (RR 1,9). De afname in het aantal gerookte sigaretten per dag, wederom in vergelijking met alleen begeleiding, was 5,7 voor nicotine-houdende e-sigaretten plus begeleiding en 3,6 voor nicotinevrije e-sigaretten plus begeleiding.  

Bijwerkingen en langere follow-up 

Er traden weinig ernstige bijwerkingen op. Er blijft behoefte ​​aan aanvullende veiligheidsgegevens. De gegevens na een langere follow-up van deze trial zullen bepalen of de voordelen in de loop der tijd aanhouden. 


Eisenberg MJ, Hébert-Losier A, Windle S, et al. A Randomized Controlled Trial Evaluating The Efficacy And Safety Of E-Cigarettes For Smoking Cessation. ACC 2020 meeting, abstract 411-08. 
Hébert-Losier A, Filion KB, SB Windle, Eisenberg MJ. A Randomized Controlled Trial Evaluating the Efficacy of E-Cigarette use for Smoking Cessation in the General Population: E3 Trial Design. CJC Open. 19 March 2020. 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589790X20300305

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx