Een derde van de mannen met prostaatkanker heeft al een wervelfractuur

mm
Patrick Marx
Redactioneel,
1 februari 2023

Androgeen deprivatie therapie bij mannen met prostaatkanker leidt tot een snel verlies van botweefsel, tot wel 5% per jaar. Logischerwijs neemt het fractuurrisico van deze mannen sterk toe. Maar, hoe was hun botgezondheid bij de start van de therapie? Niet zo best, blijkt uit onderzoek van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Een derde van de mannen heeft al een prevalente wervelfractuur.

Verpleegkundig specialist osteoporose Marsha van Oostwaard ziet geregeld mannen met een fractuur en androgeen deprivatie therapie op haar spreekuur. Zoveel zelfs dat ze een zorgpad voor deze groep mannen begon. “Dan komt vanzelf de vraag: wanneer start je met de preventie van fracturen”, zegt Van Oostwaard. “Hierover is in de literatuur weinig te vinden. We besloten om de preventie meteen bij aanvang van de hormoontherapie te starten. Voor ons onderzoek naar fractuurpreventie bij gebruikers van de hormoontherapie brachten we eerst de initiële botgezondheid in kaart.”

“De wervelfracturen komen vooral voor op de zwaarst belaste delen van de wervelkolom”

Verpleegkundig specialist osteoporose Marsha van Oostwaard

Risicofactoren botbreuken

De onderzoekers, naast Van Oostwaard ook internisten en urologen uit het VieCuri Medisch Centrum en wetenschappers van de Universiteit Maastricht, analyseerden de botten van de 115 deelnemers (gemiddeld 73 jaar). Ze brachten risicofactoren voor botbreuken in kaart en voerden een DEXA-scan en röntgenfoto van de volledige wervelkolom uit. “De resultaten verrasten ons”, zegt Van Oostwaard. “Een aanzienlijk deel van de mannen kampte al met een slechtere

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel