DOQ

Een derde van de mannen met prostaatkanker heeft al een wervelfractuur

Androgeen deprivatie therapie bij mannen met prostaatkanker leidt tot een snel verlies van botweefsel, tot wel 5% per jaar. Logischerwijs neemt het fractuurrisico van deze mannen sterk toe. Maar, hoe was hun botgezondheid bij de start van de therapie? Niet zo best, blijkt uit onderzoek van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Een derde van de mannen heeft al een prevalente wervelfractuur.

Verpleegkundig specialist osteoporose Marsha van Oostwaard ziet geregeld mannen met een fractuur en androgeen deprivatie therapie op haar spreekuur. Zoveel zelfs dat ze een zorgpad voor deze groep mannen begon. “Dan komt vanzelf de vraag: wanneer start je met de preventie van fracturen”, zegt Van Oostwaard. “Hierover is in de literatuur weinig te vinden. We besloten om de preventie meteen bij aanvang van de hormoontherapie te starten. Voor ons onderzoek naar fractuurpreventie bij gebruikers van de hormoontherapie brachten we eerst de initiële botgezondheid in kaart.”

“De wervelfracturen komen vooral voor op de zwaarst belaste delen van de wervelkolom”

Verpleegkundig specialist osteoporose Marsha van Oostwaard

Risicofactoren botbreuken

De onderzoekers, naast Van Oostwaard ook internisten en urologen uit het VieCuri Medisch Centrum en wetenschappers van de Universiteit Maastricht, analyseerden de botten van de 115 deelnemers (gemiddeld 73 jaar). Ze brachten risicofactoren voor botbreuken in kaart en voerden een DEXA-scan en röntgenfoto van de volledige wervelkolom uit. “De resultaten verrasten ons”, zegt Van Oostwaard. “Een aanzienlijk deel van de mannen kampte al met een slechtere botgezondheid. Osteoporose kwam bij 4,3% voor, osteopenie bij 35,7%. Een derde had minstens één prevalente wervelfractuur.”
De mannen hadden diverse risicofactoren voor botbreuken. De helft had een comorbiditeit, een kwart vitamine D3-insufficiëntie en 5% vitamine D3-deficiëntie. Deze en andere risicofacturen verklaren het hoge aandeel mannen met een prevalente wervelfractuur niet volledig. Van Oostwaard: “Populatieonderzoek vindt meestal een lagere prevalentie van wervelfracturen bij vergelijkbare groepen mannen zonder prostaatkanker. Wat opvalt is dat de wervelfracturen vooral voorkomen op de zwaarst belaste delen van de wervelkolom.”

“De richtlijn zegt niks over wat te doen bij mannen met een prevalente wervelfractuur met of zonder osteopenie”

Prostaatkanker oorzaak?

Het is niet bekend of prostaatkanker zelf een oorzakelijke rol speelt bij een verminderde botgezondheid. Van Oostwaard: “Vrijwel alle hormonen beïnvloeden botweefsel. Je mag daarom bij alle ziektes of behandelingen die geslachtshormoonspiegels verlagen, bedacht zijn op een negatieve invloed op het bot.” Volgens de ESMO Clinical Pratice Guideline Prostate Cancer komen mannen in aanmerking voor botafbraak remmende therapie zodra ze voorafgaand aan de hormoontherapie osteoporose hebben, of tijdens hun behandeling een botbreuk krijgen in combinatie met osteopenie, of zodra hun botdichtheid zeer snel afneemt.
Van Oostwaard: “De richtlijn zegt echter niks over wat te doen bij mannen met een prevalente wervelfractuur met of zonder osteopenie. Als je hen preventief wilt behandelen, wil je wel zeker weten dat de therapie inderdaad fracturen voorkomt. Mogelijk vormen ook deze mannen een kwetsbare groep als het om hun fractuurrisico gaat. Bij mannen zonder prostaatkanker en postmenopauzale vrouwen is dit aangetoond.”

“Ondanks de relatieve fitheid van veel patiënten is het belangrijk aan problemen met de botgezondheid te denken”

Prevalente wervelfactuur

Kwetsbaar in algemene zin zijn de mannen meestal niet en dat kan de uroloog op het verkeerde been zetten, meent Van Oostwaard. “Als je een man voor je hebt die er fit uitziet terwijl zijn DEXA-scan geen osteoporose aantoont, dan snap ik dat je niet meteen denkt aan problemen met de botgezondheid terwijl de kans dat de man een prevalente wervelfractuur heeft toch aanzienlijk is.”
Ondanks de relatieve fitheid van veel patiënten is het dus van belang aan problemen met de botgezondheid te denken. Dat is bij uitstek een taak voor de verpleegkundig specialist die zich bezighoudt met prostaatkanker of osteoporose, vindt Van Oostwaard. “In menig ziekenhuis ligt de zorg voor patiënten met prostaatkanker mede in handen van verpleegkundig specialisten. Deze hebben de aandacht voor de botgezondheid op de agenda staan. Zo is er sinds kort een toolkit die helpt bij het opzetten van een multidisciplinair zorgpad.”

Referentie : Van Oostwaard MM, Van den Bergh JP, Van de Wouw Y, et al. High prevalence of vertebral fractures at initiation of androgen deprivation therapy for prostate cancer. one Oncol. 2022 Dec 7;38:100465.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx