Een duik die indruk maakt
Redactioneel
6 september 2023
Of hij echt de eerste patiënt in Nederland met koraaldermatitis op zijn spreekuur had, weet de Nijmeegse huisarts, medisch manager en universitair docent Pim Keurlings niet. Zeker is wel dat hij samen met dermatoloog Heleen de Koning de eerste Nederlandse casus van koraaldermatitis heeft beschreven. Het artikel werd deze zomer door het tijdschrift Huisarts & Wetenschap genomineerd voor de casuïstiekprijs 2022.
Koraal behoort net als kwallen en zeeanemonen tot de neteldieren. Om een prooi te verlammen of om roofdieren af te schrikken, ontladen ze via hun netelcellen toxines, zoals histamines en catecholamines. Als gevolg hiervan, bijvoorbeeld na contact met koraal tijdens diepzeeduiken, ontstaat een lokale huidreactie: koraaldermatitis. De huiduitslag kan direct optreden of binnen enkele uren. Soms ontstaan de eerste verschijnselen pas na enkele dagen of weken.
“Koraaldermatitis lijkt een exacte stempel van het veroorzakende koraal“
Huisarts Pim Keurlings
Stempel op de huid
Kenmerkend voor koraaldermatitis is het patroon dat op de huid zichtbaar wordt. “Het lijkt een exacte stempel van het veroorzakende koraal“, vertelt Keurlings. Was het koraal bloemvormig, dan is de tekening op de huid in dezelfde bloemvorm. Het veelvoorkomende hersenkoraal veroorzaakt dermatitis met een cerebriform uiterlijk.
Klachten
Volgens Keurlings verloopt koraaldermatitis over het algemeen niet ernstig. “De klachten blijven veelal beperkt tot kortdurende huid
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: